Gimnáziumi felvételi általános iskolai eredmények alapján

Megszűnnek a szóbeli felvételi vizsgák a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok esetében, melyek szubjektív mivolta a szelekcióra és szegregációra ad lehetőséget - mondta el Katanics Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője május 22-én.

A következő tanévtől hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkező diákok már csak az általános iskolában megszerzett eredményeik alapján nyerhetnek felvételt az intézményekbe. A szóbeli megmérettetés eltörlése mellett írásbeli vizsgát is csupán abban az esetben tehetnek a tanulók, ha az iskola az Oktatási Hivatal által összeállított feladatsort írattatja meg a nebulókkal. A jövőben egyedi írásbeli feladatlapot kizárólag a nemzeti, etnikai, kisebbségi oktatást végző intézmények állíthatnak össze.
Az egyeztetéseken túljutott, várhatóan ősszel hatályba lépő oktatási miniszteri rendelet azt is szabályozza, hogy az esetleges írásbeli vizsga pontszáma az összpontszám ötven, a szóbeli meghallgatás pedig 25 százalékát teheti ki.
A szubjektív szóbeli vizsgák szelekcióra és szegregációra adnak lehetőséget a kormányzati politikus véleménye szerint. Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője azonban elutasítja a tervezett módosítást, mely megkérdőjelezi a tanárok képességeit az intézményük számára legalkalmasabb diákok kiválasztása területén. Sió azt is elmondta, a legnagyobb ellenzéki párt nem fogja megszavazni a törvénymódosítást, mert az nem a valódi kérdésekkel és változtatásra szoruló ügyekkel foglalkozik.
(Forrás: Fidesz.hu, HVG Online)
(www.edupress.hu)

Iratkozz fel Te is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*

Iratkozz fel Te is hírlevelünkre
Név:* E-mail:*
Regisztrálja Ön is iskoláját!

Regisztrálja Ön is iskoláját a SuliHáló Csoport rendszerében, hogy értesíteni tudjuk az aktuális hírekről, eseményekről és pályázatokról!

Intézmény neve:*
E-mail címe:*
Igazgató neve:*
Település:*
Irányítószám:
Intézmény címe:*
Intézmény telefonszáma:*
Intézmény weboldala:*
Kapcsolattartó neve:*

Minden szolgáltatásunk teljesen ingyenes és ha a későbbiekben nem kíván tőlünk levelet kapni, az üzeneteink alján található leiratkozás linkre klikkelve azonnal törölheti az iskola adatait a rendszerünkből.


 

SH90 - DC - Kód
Pedagógus vagyok
Pályázatok - Pafi.hu


Egyszervolt Oldalcsoport > Napocska (kicsikrl nagyoknak) > sulihalo.hu: