A költő születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat idén országos szinten zajlik majd: Esztergom, Budapest, Pécs közreműködésével, Babits Mihály szülővárosának, Szekszárdnak koordinálásával.

Erről tartott sajtótájékoztatót Fusz György, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Karának (PTE IGYFK) főigazgatója és Sipos Lajos professzor, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke május 23-án az MTA pécsi székházában, a Költők és koruk című, szintén a Babits-évhez kötődő konferencia szünetében.

A Babits-év a Pécs Európa Kulturális Főváros 2010 projekt része, így eddig több mint hétmillió forint támogatásra sikerült szert tennünk – árulja el Fusz György.
A programok már elkezdődtek – a PTE IGYFK-n már rendeztek Babits-estet a költészet napján, és a sajtótájékoztatóval egy időben zajló konferencia után júniusban a Múzeumok Éjszakáján tartanak zenés irodalmi estet és koncertet a szekszárdi Vármegyeháza udvarán. Kiemelt program lesz szeptember 18-19-én a Babits hajó, mely Esztergomból Paksig szállítja majd utasait, és közben nem csak érdekes, a költő életéhez köthető helyszíneken köt ki, de a fedélzeten is lesznek irodalmi és zenei műsorok. A hajó kikötése után már a szekszárdi szüreti fesztiválba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, annál is inkább, mert szeptember 20-án nyílik majd az V. országos festészeti triennálé – Babits művészetének jegyében.
A tavaly sikerrel rendezett Babits-estély is folytatódik, idén november 22-ére tervezik a társasági eseményt a PTE IGYFK aulájába.
A főigazgató mindehhez hozzátette: a programok között szerepel Babits Mihály felújított szülőházának átadása, valamint szeretnének egy Babitsról készült filmet is digitalizálni. Újabb kötetekkel szeretnék bővíteni a Babitsról szóló irodalmat is – tette hozzá mindehhez Sipos professzor, majd megjegyezte: azt az eddig még nem publikált, kultúrtörténeti jelentőségű levelezést is szeretnék kiadni, melyeket a költő 1914 és 1920 között folytatott. A programokról a www.igyfk.pte.hu, a www.szekszardibabitsev.hu és http://babits.elte.hu weboldalakon lehet folyamatosan információkra lelni.
(www.edupress.hu)