A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) 1,9 milliárd forintért ad új, az eddiginél tízszer erősebb szuperszámítógépet és géptermet a Debreceni Egyetemnek (DE), ami jelentősen megnöveli majd az országos hálózat teljesítményét is. A gép a világ ötszáz legerősebbjének középmezőnyében foglal majd helyet, és hatalmas segítséget fog nyújtani a kutatóknak.

 

Gaál István, a DE rektorhelyettesének elmondása szerint a NIIFI támogatásával megvalósuló, 1,9 milliárd forintos projekt árában nemcsak a három évvel ezelőtt üzembe helyezettnél tízszer erősebb számítógép van benne, de egy gépterem is, amelyet a Kassai úti campuson alakítanak ki. Ez alapját adhatja majd annak az adaterőműnek, amelyet a város 2020-ig tervez létrehozni az innovatív gazdaságfejlesztési program keretében. Az új, 300 négyzetméteres központ építését 2014 tavaszán kezdik meg és remélhetőleg május végére szerkezetkész lesz, a gépek telepítése pedig az év végére várható. A projekt költségeiből 1,5 milliárdot uniós forrásokból finanszíroznak.

A számítógép nagymértékben megerősíti majd a hazai hálózatot, ugyanis a korábbi teljes kapacitást megtízszerezi. Az új gép 200 teraflop/másodperces teljesítményével a jelenlegi globális ötszázas toplista középmezőnyében foglal helyet, ami igen jó eredmény. Papp László, Debrecen polgármestere szerint a 2014-ben megvalósuló fejlesztés új korszakot nyit a cívisvárosban, ezzel beköszönt az intelligens, tudásalapú városfejlesztés. Papp László úgy véli: Debrecennek versenyt kell tartania az informatika robbanásszerű fejlődésével, ha azt akarja, hogy gazdasága versenyképes maradjon, hiszen az informatika a gazdaságfejlesztés egyik kulcsterülete.

A NIIFI még 2008-ban írt alá egy megállapodást az egyedemmel, amelynek értelmében a magyarországi HPC (High Performance Computing) rendszer egyik csomópontját a kassai útra telepítik.

 

Magyar szuperszámítógépek

Az első magyarországi szuperszámítógépet még 2001-ben helyezték üzembe, ez annak idején a ranglista 428. helyét mondhatta magáénak. Már ezt a gépet is mintegy kétszáz kutatási projekthez használták és jelentős eredményeket értek el a hatalmas számítókapacitás által. Ehhez a számítógéphez kapcsolták hozzá később a pécsi, szegedi és budapesti szuperszámítógépeket, a debreceni kapacitást pedig legutóbb három éve növelték meg. A 2011-ben a DE-re érkezett gép akkor a legerősebb volt az országban, a jövőre telepítendő azonban már egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményre képes. A szuperszámítógépes infrastruktúrát a NIIFI főigazgatója, Nagy Miklós elmondása szerint jelenleg körülbelül 2,3 millió felhasználó és mintegy 5500 intézmény használja.

Hazánkban legutóbb 2012 szeptemberében helyeztek üzembe új szuperszámítógépet. A Superman névre keresztelt gépet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen telepítették, ez azonban a mostaninál jóval gyengébb, „mindössze” 6 teraflop/másodperc teljesítményű – a jelenlegi 500 legerősebb szuperszámítógép közül még az utolsó is ennél legalább hússzor erősebb. A hagyományos számítógépekhez képest azonban ez is lenyűgöző, egyetlen nap alatt annyi munkát képes elvégezni, amennyi egy 2,8 gigahertzes processzorral ellátott gépen egy teljes évig tartana. A HPC hálózat igen nagy segítséget nyújt az egyetemek számára valamennyi tudományterületen, elsősorban az olyan kutatásokban, amelyek modellezést és szimulációt igényelnek.

{module Forrás: edupress|none}