Az internet segítségével a gyermekek házi feladatot készíthetnek, online kutathatnak, játszhatnak vagy tarthatják a kapcsolatot társaikkal.

A fiatal korosztályt azonban számos veszély is fenyegeti a világháló tartalma miatt, melyre a december 10-étől futó induló Helló Háló nevet viselő kampány széles körű együttműködés által hívja fel az oktatók, a szülők és a diákok figyelmét. Az akció keretein belül oktatási segédleteket, a veszélyek elkerülését szolgáló eszközöket mutatnak be.

Az online kockázati tényezők a bosszantó pop-up hirdetésektől kezdve, a vírusok terjesztésén és az adatokkal való visszaélésen át egészen a legkomolyabb bűntényekig terjedhetnek, amire a szülőket, a tanárokat és a gyerekeket is fel kell készíteni. Ezt a feladatot vállalta magára a Microsoft az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Alapítvánnyal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal együttműködésben, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete, a Honfoglalo.hu és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közreműködésével.
A Helló Háló névre keresztelt kampány részleteit sajtótájékoztatón ismertették a program alkotói a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol a téma iránt elkötelezett egyéb szervezetek, így az ORFK Bűnmegelőzési osztály, valamint az Oktatási Hivatal képviselői egy kerekasztal-beszélgetésen fejtették ki nézeteiket.
Ugyanott, a sajtótájékoztatóval egy időben az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületével közösen egy tanárkonferencia keretein belül mutatták be a közoktatási intézmények számára készített oktatási segédletet, illetve ismertették meg a résztevőket a veszélyekkel és az azok elkerülését szolgáló eszközökkel. Az ország több pontjáról érkező kisiskolások már a délelőtt folyamán egy játékos vetélkedő keretében kipróbálhatták a számukra kidolgozott online oktató programot és játékokat.
Játék közben ugyanis a gyermekek szinte észrevétlenül sajátítják el a legfontosabb online viselkedési szabályokat. A 6 és 10 év közöttiek a Bit és Bájt kalandjai a százmegás pagony oldalán nézelődhetnek, míg a 10 és 14 év közötti korosztály Megamágus kalandjain keresztül a http://www.egyszervolt.hu/megamagus/ honlapon ismerkedhet meg a tudnivalókkal. A szülők és tanárok pedig a kifejezetten számukra kialakított honlapon videókkal és olyan hasznos információkkal találkozhatnak, melyek segítenek abban, hogy mindenki biztonságban tudhassa a számítógép előtt ülő gyermekét – még akkor is, ha nincs felügyelő felnőtt a közelben.
A program szervezői a továbbiakban is frissítik és népszerűsítik majd az online tananyagokat és játékokat. A tervek szerint az eredményekről egy szakmai konferencián számolnak be 2009 tavaszán.
(www.edupress.hu)