A felvételi eljárástól függetlenül, külön, de ugyanúgy február 16-ig kell jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra, mint a felsőoktatási intézményekbe – erre hívta fel a figyelmet honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

A május-júniusi érettségi vizsgaidőszakra a jelentkezés határideje február 15., mivel ez munkaszüneti napra esik, a következő munkanapon, február 16-ig elfogadják a jelentkezéseket. Ez a dátum megegyezik a felsőoktatási felvételi jelentkezés határidejével, de fontos tudni, hogy a két jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” egymást; mind az érettségire, mind a felsőoktatási intézményekbe külön jelentkezési lapot kell kitölteni.

Középszintű érettségi vizsgára – a tanulói jogviszony fennállása alatt – minden olyan középiskolában be lehet jelentkezni, ahol az adott tárgyból érettségi vizsgát szerveznek. A középiskola azonban nem köteles a külső – vagyis az adott intézményben tanulói jogviszonnyal nem rendelkező – jelentkezőket fogadni. Ebben az esetben az Oktatási Hivatal (OH) OKÉV regionális igazgatóságán is lehetőség van jelentkezni érettségi vizsgára.
Emelt szintű érettségi vizsgára csak az OH OKÉV regionális igazgatóságain lehet jelentkezni.
A nappali munkarend szerinti középiskolai tanulói jogviszony fennállása alatt vizsgatárgyanként az érettségi összes fajtája első alkalommal ingyenes, középszinten és emelt szinten egyaránt.
A tanulói jogviszony megszűnése utáni érettségi vizsga a több vizsgarészből álló tárgyaknál – az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek kivételével – vizsgánként 12 ezer forintba kerül. Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgákra 20 ezer forintot kell fizetni, az egy vizsgarészből álló vizsgákra pedig 8 ezer forintot.
(forrás: MTI)
(www.edupress.hu)