Hegyalja fesztivál 2009A Basement Jaxx és Transglobal Underground nyáron Tokajon bulizik

Tokaj, 2009. március 26. – Gitárhúrból vagy bakelitből kell-e több a tízéves Hegyalja fesztiválra? A zenei felhozatalt tekintve nehéz kérdés, de az biztos, hogy Roni Size, Adam Freeland, és az Irie Maffia is alaposan felpakol a tokaji kiruccanásra. És még nem beszéltünk a N.O.H.A. vagy akár Parov Stelar fúvósairól és mindenféle hangszerkentyűjéről. Továbbá a legfrissebben igazolt Quimby zenekart sem említettük még – pedig őket semmiképpen sem hagynánk ki.

Kétségtelenül az egyik legnagyobb bulit a Faithless csapja majd. A 90-es évek közepe óta jelenlétük meghatározó a pompásan táncolható elektronikus zenék terén. Sikerük nem véletlen, 1996-os első albumuk óta gyártják a toplistás slágereket, közben számos zenéjüket remixelték az underground világ nevesebb művészei is. A Faithless az a banda, amelyikre nem azt mondjuk, hogy „koncertet ad”, inkább azt, hogy „együtt koncertezik” a közönséggel – azaz a formáció tagjai mindig gondoskodnak arról, hogy közönségük egyetlen tagja se maradjon pusztán passzív befogadó. Igényes zenei világuk minden korosztályban megtalálja rajongóit. A Hegyalján most mindenki betekinthet Sister Bliss, Maxi Jazz és társaik lemeztáskájába.
A Transglobal Underground sem arról híres, hogy hagyná egy helyben állni rajongóit, zenéjük igazi etalon. Munkásságuk irányt adott számos napjainkban ismert zenekar fejlődésének. A TGU stílusát nem egyszerű meghatározni, alapvetően az elektronikus alapokkal felturbózott tradicionális arab, klasszikus indiai, polinéz, ázsiai és afrikai ritmusok jellemzők rájuk. Nekik köszönhető az ethno-techno fellendülése, továbbá ők fedezték fel Natacha Atlas énekesnőt is. A TGU egy élő legenda: nem csak az  elektronikus zenék kedvelőinek kötelező, hiszen produkciójuk különleges és páratlan látványban és hangulatban egyaránt.
A Hegyaljára pörgést nem csak ők hoznak, de a Basement Jaxx is. Koncertjük már előre és megcáfolhatatlanul az egyik legmozgékonyabb napja lesz a fesztiválnak. Felix Buxton és Simon Ratcliffe duója, számos saját szerzeménnyel, remix-el, illetve mix összeállítással bizonyította, hogy mesterek a közönség „elbűvölésében”: a house-funk keverék magas fordulatszáma kortól függetlenül táncoltat meg mindenkit. A készüléshez Kish Kash című albumukat nyugodt szívvel, magas pulzusszámmal ajánljuk.
Hogy Roni Size-hoz alacsonyabb vagy magasabb pulzusszám dukál-e, azt mindenki eldöntheti maga, de ő az, akit minden tört ütem kedvelő ismer és tisztel, hiszen meghatározó alakja ő a drum n bass történetének. A Reprazent album és kollektíva egy új mércét állított fel, számos napjainkban ismert producer az albumnak köszönhetően ismerkedett meg a stílussal. Roni Size nem csak producer, de DJ-ként is a legjobbak közül való: a profi mixelő és a scratch-virtuóz egy testben forrt össze. 2009 minden bizonnyal ismét egy sűrű év lesz Roni Size számára, hiszen idén jelenik meg az új Reprazent album, amiből elsőként a Hegyalja Fesztiválon kaphatunk ízelítőt.
A hazai kedvencek közül nem csak a játékosan komoly, komolyan játékos Quimby zenekar mutatja meg magát a tízéves fesztiválon, de Lovasi is ott lesz minden jelentős formációjával. Csodálkoznánk, ha Kispál vagy Kiscsillag koncerteken csak lézengenének az emberek… Akinek pedig ez nem lesz elég, azt a 30Y is a Hegyalján várja.
Idén a Pannonia Allstars Ska Orchestra tagjai is úgy gondolták, hogy van rájuk igény a Hegyalján. Az „Új albumotokon hány szám van?” klasszikus újságírói kérdést pedig a Belga együttes válaszolja majd meg a Hegyalján – de természetesen csak azután, hogy közönségüket kellő színvonalon szórakoztatták. Kowalsky meg a Vega is ott lesznek a fesztiválon, ahogy Péterffy Bori és szerelmes bandája is – mindazok örömére, akiknek a melódia mellett a szöveg is fontos.
Barabás Lőrinccel, a hazai jazz egyik pápájával fejezzük be ezt a felsorolást. Csak annyit teszünk hozzá, hogy egyértelmű legyen: ezen a nyáron ő is hegyaljás lesz.

A Hegyalja Fesztiválról

A Hegyalja Fesztivált idén nyáron tizedik alkalommal rendezik meg, a világörökség részeként jegyzett, lenyűgöző szépségű Tokaj határában. A fesztivál a régió legjelentősebb zenei eseményéből az elmúlt években Magyarország meghatározó nyári fesztiváljává nőtte ki magát: szervezői nem csak élvonalbeli előadókat hívnak meg évről-évre, de a fesztivál környezettudatos gyökereit sem hagyják feledésbe merülni.
Idén nyáron, július 15-től 19-ig Tokaj határában találkoznak a hegyaljások a hazai kedvencekkel, a metál, a rock és persze az elektronikus szcéna legizgalmasabb nemzetközi előadóival.
A Hegyalja látogatói már most eldönthetik, hogy kit akarnak még a fesztiválon látni: ha a kedvencek elég szavazatot gyűjtenek a www.bandland.hu-n akkor az egyértelmű jelzés a nyári, tokaji gyülekező szervezőinek…

Linkek:
http://www.hegyaljafesztival.hu
http://www.bandland.hu
http://www.myspace.com/hegyaljafest

Kapcsolat:
Dankó Bence / Próbakő Kommunikáció
telefon: 06 20 5550660 /

 

email: danko@probako.hu