Hegyalja fesztivál 2009A 10 éves fesztivál túllép a határain
… és minden hegyaljás kipróbálhatja a maga határait is, legyen szó akár álló-, akár hallóképességről.

Az állóképességet Basement Jaxx vagy Machine Head koncerten érdemes feszegetni, a hallóképességet Parov Stelar vagy Lajkó Félix koncertjén vizsgálhatjuk majd. Összeszedtük, hogy mivel vár még a fesztivál és környéke július 15. és 18. között.

Lajkó Félix pénteken lép fel Brasnyó Antallal; fellépésük a fesztivál fizikai határain túl lesz, a tokaji Paulay Ede Színházban, viszont nem véletlenül látogat Félix sem a fesztiválra: a Bokorból című album zenei anyaga értő fülekre számíthat majd. Az album erdei kirándulást idéz, a CD-n van olyan szám, amit autóban rögzítettek, hogy kihasználják a zárt fémszerkezet akusztikáját. Talán épp az akusztika az, amiért a hegedűs-brácsás páros a Paulay Ede Színházat választotta koncertje helyszínéül, hiszen itt biztosítható az a koncentrált hang-élmény, amit Lajkó Félix rajongói lélegzetvisszafojtva figyelnek a zseni minden egyes koncertjén.
A Paulay Ede Színház idén szervesen kapcsolódik be a Hegyalja megmozdulásaiba, a fesztivál ideje alatt végig otthont ad a Hegyalja 2000-2008. ünnepi fotókiállításnak. Nyári Attila és Zentai Péter felvételei a 10 éves fesztivál nagy pillanatait idézik – ez a kiállítás kötelező lesz minden olyan fesztiválozónak, aki idén nem először lesz Hegyalján. Musical is lesz a Hegyalja ideje alatt a színházban, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház a legfesztiválosabb darabbal készül, amit valaha előadtak: a Képzelt Riport egy Amerikai Popfesztiválról egyszerre lehet bevezető- és levezető élmény is a fesztiválozóknak.

Kotta nélkül a Zöld Sátorban
Lévai Balázs vállalta, hogy írókkal, költőkkel beszélgessen a fesztiválon. A beszélgetésbe a fesztiválozókat is bevonja, erős lesz a kisértés, hogy Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Garaczi László vagy Cserna-Szabó András könyvei a kritikus hegyaljások boncasztalán végezzék. A szerzők készülnek a találkozóra, a szervezők pedig tudják, hogy az irodalom kevés fesztiválozót hagy hidegen. Akit mégis, annak azért érdemes az E-Misszió Zöld Sátrat felkeresnie, mert a költők-írók között Lovasi András, Erdélyi „Superman” Zsolt és Kollár-Klemencz László is feltűnik a Kistehén Tánczenekarból.
Pedig kemény konkurenciára számíthatnak a fesztivállátogató szerzők: a Jager bár stand-up humoristákat állít hadrendbe a fesztivál mind a négy napján, este fél 7 előtt 10 perccel. Már július 15-én erős kezdéssel indul itt a program: Badár Sándor hozza el történeteit a Hegyaljára, de a következő három napban fellépő Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám és Hadházi László neve is igéretesen hangzik.

Mit tesznek a fesztiválozók, ha tele vannak energiával?
Sporttal melegítenek az esti koncertekre. Július 17-én 10-től este 6-ig lehet edzeni, mert a következő napon mountain bike verseny, a Tokaj-hegyről egészen a város Főteréig. A bukósisakot csak a versenyen érdemes viselni, a fesztiválon már nem… Viszont nem csak a fesztivál területén túl nyílt tér a sportnak: idén is fociznak, úsznak a fesztiválozók – az úszásnak ideális helyszíne a Tisza.

Az esti mozgás…
… garantált a Hegyalján. A Faithless DJ-szettje a két ikonikus tag, Maxi Jazz és Sister Bliss előadásában garantáltan átmozgat mindenkit, ugyanerre készülnek a Basement Jaxx, vagy a Transglobal Underground előadói is. A Machine Head, az Ignite vagy a Testament kicsit más stílusban, de szintén célul tűzték ki maguknak, hogy rajongóikban kellemes fáradtság vegyüljön a nagy élménnyel. A fáradtság persze következő napra elmúlik, de az élmény segít majd kihúzni azt a néhány nap híján egy évet, amig el nem kezdődik majd a 11. Hegyalja Fesztivál 2010-ben.

 

Forrás: hegyaljafesztival.hu