Budapest, 2009. szeptember 8. – Hatodszor rendezik meg az újrahasznosítás egy hónapig tartó magyarországi fesztiválját, az Újrahasznosítási Hónapot. A szervező ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. akciójához idén több zöld kezdeményezés is társult.

Az interaktív rendezvénykamion ezúttal a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld Kréta” című roadshow-jával közösen indul országos turnéra, hogy a szelektív hulladékgyűjtést és az ÖkoIskolák, Zöld Óvodák hálózatát népszerűsítsék. A budapesti nyitóeseményen bemutatták a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium KultÚjra nevű programjának jelképét is, egy hatalmas üveggyűjtő konténert.

A közösen létrehozott interaktív környezetvédelmi játszópark a környezetvédelmi ismeretterjesztésnek a korábbiaknál még tanulságosabb és szórakoztatóbb lehetőségeit ígéri. Az ÖKO-Pannon hulladékok hasznosítását bemutató interaktív kiállítása 2009. szeptember 8. és október 9. között 25 városba látogat el. A mozgó rendezvénykamion és a játszópark egy-egy napig várja az érdeklődő közönséget a vendéglátó városokban. Az Újrahasznosítási Hónap kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható, megérinthető. Az érdeklődők italos kartonból papírt meríthetnek, vagy éppen mini hulladékválogató és mágneses szeparátor segítségével ismerhetik meg a szelektív hulladékok osztályozásának, válogatásának módszereit. A Zöld Kréta roadshow keretében a gyerekek élő társasjátékban, activity-ben, kérdezz-felelekben és hulladékvadászatban is kipróbálhatják magukat, míg a pedagógusok az ÖkoIskola és Zöld Óvoda hálózathoz való csatlakozás lehetőségeivel ismerkedhetnek.

A rendezvény budapesti megnyitóján Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Zöld Óvodák és ÖkoIskolák hálózatának kulcsszerepét emelte ki a fiatalabb nemzedék környezettudatos szemléletének alakításában. A minisztérium Zöld Kréta című roadshow-ja azért kapcsolódott az Újrahasznosítási Hónap programjához, mert „a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt szeretné, hogy minél több intézmény tűzze ki a képzeletbeli zöld zászlót, bővüljön a környezettudatos életmódra, természetszeretetre nevelés iránt elkötelezett Zöld Óvodák és ÖkoIskolák száma. Fontos, hogy az oktatásban és a nevelésben  nagyobb teret kapjanak a környezeti jelenségek, folyamatok és összefüggések megismerését szolgáló tantárgyak és tevékenységek.”- mondta el beszédében a miniszter.

Szabó Imre további példaként idézte a tárca „Egy mozdulat”- Energiavadászat az iskolában című iskolai versenyét is, amely az általános iskola felső tagozatos diákjainak kívánja felhívni a figyelmét a környezetvédelem és energiamegtakarítás fontosságára.  A játékban azok a tanárok és diákok vehetnek részt, akik szeptember 1-je és november 30-a között regisztrálnak a www.egymozdulat.hu oldalon. A tanulóknak feladatlapot kell kitölteniük, és mérniük kell azt, mennyire tudnak spórolni az energiával, mind otthon, mind az iskolában. A programban részt vevő osztályok nemzeti parki kirándulást, a diákok biciklit és dedikált pólót nyerhetnek. A játékba néhány nap alatt már több százan kapcsolódtak be.

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében azokból a tapasztalatokból merített, amelyeket az ÖKO-Pannon lassan évtizedes szemléletformáló munkája során szerzett. „A helyes hulladékkezelési normák hosszú távon csak akkor épülnek be mindennapjainkba, ha azok tudatos nevelés, magatartásformálás, és nem kényszer vagy rövid távú ösztönzők hatására mélyülnek el. Ennek a tudatos munkának fontos eleme lett az Újrahasznosítási Hónap – mondta a szervezet igazgatója a megnyitón. Míg a program kezdetén, 2003-ban az ÖKO-Pannon rendszerében a lakosságtól 4300 tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven, 2008-ra ez az érték megközelítette az 50 ezer tonnát. A jövő környezettudatos fogyasztói döntéseit azoktól a gyerekektől, fiataloktól várhatjuk, akik ezekben az években teszik hétköznapjaik részéve a környezettudatos viselkedés mintáit.

A tudatosság kultúrája

A környezettudatosság kulturális értékét hangsúlyozza a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kezdeményezése, a KultÚjra nevű program is, amelyet dr. Oláh Lajos, a tárca államtitkára mutatott be.  Az akció a lakossági szelektív hulladékgyűjtés ösztönözésére szolgál, s első félévében kifejezetten a csomagolási eredetű üveghulladékokra koncentrál. Ennek oka, hogy a következő években jelentősen emelni kell hasznosításra kerülő üveghulladék mennyiségét: 2012-re az országnak 60 százalékos hasznosítási arányt szükséges elérnie. A magas követelmény teljesítése csak lakosság aktív közreműködésével lehetséges. A KultÚjra programban résztvevők az FKF Zrt. által üzemeltetett budapesti hulladékudvarokba bevitt tiszta üveghulladékért vonalkódot kapnak, melyet különféle kulturális programra szóló belépőjegyre válthatnak át. A KultÚjra program látványos méretű üveggyűjtő konténere az Újrahasznosítási Hónap budapesti helyszínén mutatkozik be.

A kiállítás Budapesten szeptember 8. és 10. között a Városháza Parkban tekinthető meg.

További információ:

Pribelszki Edina                                             Katona Gergely
ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.                          Noguchi Porter Novelli
20/340-6277                                                   30/270-4478
epribelszki@okopannon.hu                         gkatona@noguchi.hu

 

 

 AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSI HÓNAP ÁLLOMÁSAI

 

IDŐPONT

NAP

VÁROS

HELYSZÍN

2009.09.08

kedd

Budapest

Városház Park

2009.09.09

szerda

Budapest

Városház Park

2009.09.10

csütörtök

Budapest

Városház Park

2009.09.11

péntek

Tatabánya

Megyeháza parkoló – (Tatabánya fő tér)

2009.09.14

hétfő

Hajdúszoboszló

Halasi Fekete Péter tér

2009.09.15

kedd

Jászberény

Szentháromság tér

2009.09.16

szerda

Eger

Eszterházy tér

2009.09.17

csütörtök

Miskolc

Erzsébet tér

2009.09.18

péntek

Nyíregyháza

Kossuth tér

2009.09.19

szombat

Debrecen

Hatvan utca Kossuth tér és Posta közötti területe

2009.09.21

hétfő

Balassagyarmat

Mikszáth Kálmán Művelődési Központ melletti parkoló lezárással (Mikszáth K. u. 23-25.)

2009.09.22

kedd

Esztergom

Széchenyi tér

2009.09.23

szerda

Győr

Városház tér (városháza mögötti parkoló)

2009.09.24

csütörtök

Sárvár

Nádasdy-Vár előtti parkoló (a vár hídjától távolabbi oldalon)

2009.09.25

péntek

Várpalota

Thury György tér – Vár mögötti terület

2009.09.26

szombat

Veszprém

Kossuth L. u. posta előtti területe

2009.09.27

vasárnap

Kaposvár

Kossuth tér

2009.09.28

hétfő

Pécs

Interspar Parkoló Siklósi út 37.

2009.09.29

kedd

Nagykanizsa

Erzsébet tér

2009.09.30

szerda

Marcali

Városi Sportcsarnok előtti füves terület (sportpálya) – Marcali, Park sétány

2009.10.01

csütörtök

Komló

Eszperantó tér (Városház tér mögötti parkoló Hotel Béke Sziget mögötti szakasza)

2009.10.02

péntek

Szekszárd

Garay tér

2009.10.05

hétfő

Dunaújváros

Dózsa György tér

2009.10.06

kedd

Kecskemét

 

2009.10.07

szerda

Gyula

Kossuth téri parkoló lezárással

2009.10.08

csütörtök

Makó

Hagymaház mögötti tér (Makó, Posta u.)

2009.10.09

péntek

Szeged

Széchenyi tér