Innovációs verseny középiskolásoknak és elsőéveseknek„Találd fel magad” megszólítással hívja fel a középiskolások és az elsőéves főiskolai illetve egyetemi hallgatók figyelmét a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny. A megmérettetésre egyénileg vagy kétfős csapatokban lehet nevezni, bármilyen innovatív munkával 2010. január 6-ig. A pályázat első három helyezettje 25 többletpontban részesül a felsőoktatási felvételi eljárásban, illetve egy évig 10 és 30 ezer forint közötti támogatást kap.

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium közös szervezésében induló innovációs versenyen műszaki, környezetvédelmi, természettudományi és matematikai területek valamelyikét érintő bármely találmánnyal, kutatói vagy fejlesztői munka eredményével lehet pályázni. Nem kizáró ok viszont, ha a benyújtott pályamunka, műszaki alkotás más versenyre vagy pályázatra készült.
Kikötés azonban, hogy az innovációs versenyre csak azok a középiskolások és elsőéves hallgatók nevezhetnek, akik 1989. október 1. és 1996. augusztus 31. között születtek, illetve a felsőoktatási hallgatóknál kitétel az is, hogy kutatói munkájukat még az egyetem vagy főiskola megkezdése előtt végezték. A fiataloknak először a kidolgozandó téma vázlatát kell benyújtaniuk legfeljebb két gépelt oldal terjedelemben, három példányban a Magyar Innovációs Szövetséghez, 2010. január 6-ig.
A nevezésnek tartalmaznia kell továbbá a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt és a megvalósítás módját. Fel kell tüntetni benne a resztvevő személyes adatait: nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, illetve konzulense vagy felkészítő tanárának nevét és elérhetőségeit.
A beküldött pályázatokról a verseny bírálóbizottsága dönt, az eredményről minden pályázó 2010. február 3-ig kap értesítést. Azok, akik továbbjutottak az első megmérettetésen, elkezdhetik pályázatuk részletes kidolgozását, amit 2010. május 3-ig kell leadniuk. Ekkor a versenyzők már a bemutatást segítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket is csatolhatják.
A beérkezett munkák értékelésénél szempont a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása, a tudományos érték, a működőképesség, illetve a hasznosíthatóság.
Az első három helyezett egy éven át járó ösztöndíjban, valamint 25 többletpontban részesül a felvételi eljárás során. A legjobb pályázatokat pedig készítőik bemutathatják a Duna TV „Heuréka magtaláltam” című különkiadásában. A legjobb három pályázat továbbá lehetőséget kap 2010. szeptember 24-29. között Liszabonban, az Európai Unió által rendezendő „Fiatal Tudósok Versenyén” való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni.
2010. júniusában egy kétnapos kiállításon is megtekinthetők lesznek a pályázatok a Csodák Palotájában. Az ünnepélyes díjátadást a kiállítás megnyitóján tartják.
A pályázatról további információ itt olvasható.
(Fotó: infovilag.hu)
(www.edupress.hu)