Nemcsak a diákok, a tanárok is kedvelikTöbb tízezer nebuló a Microsuliban

Igencsak megváltozik az informatika tanulásáról-tanításáról vallott felfogása annak, aki a számítógépes programok használatát új módon, hiánypótló, játékos formában bemutató Microsuli oldalt felkeresi. Ráadásul egy népes, 45 ezer főt számláló közösség tagja lehet.

 

A diákok számára érthető nyelven létrehozott oktatóanyagok hathatós segítséget nyújtanak a pedagógusok számára, hogy nebulóik a Nemzeti Alaptanterv informatika műveltségi terület alapkövetelményeit sikerrel elsajátíthassák. A Microsoft Magyarország és az Egyszervolt.hu összefogásának sikerét jelzi, hogy a látogatók immár több mint 200 ezer oldalt töltöttek le.

Microsuli.hu: új pont a tananyagok horizontján

Formabontó, korszerű és egyszersmind szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben, ám szakszerű tartalommal készültek el a Microsuli.hu oktatóanyagai.  Egy-egy „végtermék” elkészítési módját – alkalmazkodva az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez – lépésről-lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett „tutorialok” mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy magasabb fokozatát.

A Nemzeti Alaptanterv egyik fontos műveltségi területe a számítógép kezelése, a programok használata már alsó tagozatban, elsősorban 4. osztályban alapkövetelmény. A Microsuli oktatóanyagai új szemlélettel vezetik be a digitális világ rejtelmeibe a felhasználót.

Bepillantva a kulisszák mögé, elárulhatjuk, vidám tanóráknak nézhet elébe az, aki a Visio family Családfa-vágóját, a Moviemaker video Okosítóját, vagy éppen a PowerPoint képregény-szerkesztőjét  kezdi el megtanulni.

 

Tízezrek a digitális padsorokban

A látogatói szokások elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy az eredetileg általános iskolai diákok számára fejlesztett portált nemcsak a tanulók, hanem a tanárok is rendszeresen felkeresik, közülük sokan az informatikai tananyag óravázlataiba is beépítették a honlapon elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat. Az oktatási tematika részét képező feladatokat így jól előkészítetten és látványosan tudják bemutatni – ami a diákok szempontjából azért is előnyös, mert így a tanórai jegyzetelést követően otthonról is elérhetik ugyanazokat a tartalmakat, amelyekkel az órákon foglalkoztak.

A statisztikák egyik meglepő eredménye, hogy a látogatók nemcsak a fotóalbum-, vagy trükkfilm-készítés fázisaira kíváncsiak, hanem a Word, az Excel vagy a PowerPoint alapfunkcióit bemutató ismertetőket is rendszeresen lefuttatják. Népszerűek az MS Publisherrel elkészíthető kiadványok (meghívók, iskolai hírlevelek, apróhirdetések) tudnivalóit bemutató oldalak is, továbbá az MS Autocollage, mellyel a diákok saját fényképeikből automatikusan készíthetnek montázsképet.

 

Innovatív tanári közösség

A microsuli.hu „Tanári oldala” amellett, hogy kifejezetten a pedagógusokat szólítja meg, mindenképpen épít a számítógépet napi gyakorlatban használó, innovatív tanárokra is. Ezt a felületet azzal a céllal alakították ki a fejlesztők, hogy új fórumot adjanak a tapasztalatcserének, s ezzel a közösen megvalósítható kreatív tartalomfejlesztésnek. A tanárok itt tehetik közzé saját fejlesztésű – vagy máshonnan ismert, és gyakorlatban jól bevált – számítógépes alkalmazásaikat, iskolai prezentációikat, kísérleteket és feladatmegoldásokat bemutató oktatóanyagaikat. A szabadon felhasználható megoldások egy közös tudáskincs, egyfajta digitális iskolai praktikum alapjait vetik meg. A legfrappánsabb, s a tanulók által is könnyen megvalósítható ötleteket, a diákok szákmára is feldolgozza a honlap szerkesztősége.

Együtt a kitaposott úton

A Microsuli oldal a legnagyobb hazai gyermek kulturális portálcsoport, az Egyszervolt.hu valamint a Microsoft Magyarország közös programja.

A Microsuli.hu már nem az első, digitális írástudást fejlesztő oktatóanyag, amelyben a két partner együttműködik. A mostani oktatási projekt létrehozói közösen, már ezt megelőzően több sikeres, nagy látogatottságú, jó szakmai visszhangot kapott, az internet biztonságos használatát is oktató, nagyszámú gyerekközösségeket elérő kezdeményezésben vettek részt.

Ilyen a legkisebbeknek szóló, a számítástechnika és az internet használat alapjait mesés – játékos formában bemutató Netkalauz, valamint az internet biztonságos használatát diákoknak és felnőtteknek bemutató HellóHáló, illetve Bit és Bájt honlapok. Ezeket immár – külön-külön is félmilliónál több látogató kereste fel, s jellemző, hogy e honlapok havi forgalma meghaladja a 10 000 egyedi látogatót.

Hasonló elvárások fogalmazódnak meg a Microsuli oldal kapcsán is: cél, hogy a tanév végéig legalább 100 ezer diák valamint tanár tehessen egy nagy ugrást afelé, hogy „profi” szövegszerkesztővé, táblázatkészítővé, prezentáció varázslóvá, filmrendezővé váljon.

Az együttműködés újabb irányainak kitűzését célzó megbeszélésen Pintér R. Róbert, az egyszervolt.hu projekt-vezetője elmondta: „A Microsuli-projektben mindkét partner azt adta, amiben profi: jól ötvöződött a kreatív-, és az informatikai ipar minden jó tulajdonsága. Sikerült egy olyan közös – a digitális írástudás tanulásában-tanításában hiánypótló – fejlesztést elindítani, amelyben mindkét cég hosszútávú céljai megjelennek.”

Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási program menedzsere így fogalmazott:

„A www.microsuli.hu oldal nagyon látványos és kreatív módon tanítja meg a gyermekeknek a számítógép használatát. Alkalmas otthoni és iskolai tanulásra egyaránt. Most, amikor már az alsós korban elkezdődik az informatika világába való bevezetés, egy ilyen oldal igen hasznos  lehet diáknak, szülőnek és pedagógusnak egyaránt. Gratulálok az Egyszervolt.hu fejlesztőinek a fantasztikus munkához.”

A Microsuli honlap elérhető a www.egyszervolt.hu/microsuli , illetve közvetlenül a www.microsuli.hu

internetcímen is.

 

A Microsoftról:

A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.

A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 200 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban és 2006-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet. A magyar leányvállalat ügyvezetői igazgatói posztját 2007. szeptember 15-től Drajkó László tölti be.

Bővebb információt a www.microsoft.hu weboldalon talál.

 

www.egyszervolt.hu: Magyarország vezető internetes gyermektartalom szolgáltatója

Az egyszervolt.hu gyermek-kulturális portálcsalád a  teljesen magyar tulajdonú, 4Kids Meseportál kft. (korábban Colorplus kft.)  tíz éves, saját fejlesztése.

Internetes tartalomszolgáltató, amely missziónak tekinti azt a munkát, amelynek során értékes, pozitív, nevelést segítő, de egyben szórakoztató kultúrával  „ajándékozza” meg a honlapcsaládra látogató gyermekeket és családjukat.

Segítséget kíván nyújtani a szülőknek, hogy gyerekeikkel együtt megtanuljanak eligazodni az internet sok ismeretlent rejtő világában.

Tematikus, célirányosan összeállított oldalain a szabadidős programokat kiegészítő, igényesen kialakított tartalommal találkozhatnak az érdeklődő felhasználók.

Az egyszervolt.hu folyamatos fejlődését a magas színvonalú szakmai munka garantálja, amelyben a magyar gyermekkultúra elismert reprezentánsai segítik a portál működtetőit.

Az internetes oldal alapvető pillérei: oktató-készségfejlesztő játékok, mesék, dalok és versek továbbá –  a szülőknek szóló –  információs blokkok(Napocska családi magazin, nevelési-orvosi tanácsadó rovat,)

Az oldal látogatottsága folyamatosan növekszik.

A portálcsaládot a Webaudit és Szonda-Gémius programja auditálja:

Napi látogatottság: 25.000-30.000. Egyedi látogató: 450.000. Oldalletöltés: 8. 000.000

 

Mese.tv, a streaming gyermektelevízió: A portálcsalád másik pillére 2004. karácsonya óta működik.

Előretekintő fejlesztés, amely a Magyarországon is egyre jobban elterjedő nagy sávszélességet tölti meg értékes gyermekkultúrával.

Félszáz rovat, 500 egyedi tartalom: ezen az internetes felületen animációs-, rövid- és egész estés játékfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődő családok.

Napi látogatottság: 7-10 ezer