155 fiatal nyerte el idén a Jó tanuló - Jó sportoló címetÖsszesen 155 fiatalt díjazott Jó tanuló – Jó sportoló elismeréssel március 22-én, hétfőn Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A Magyar Köztársaság kitüntetését nappali tagozaton tanuló diákok és hallgatók között osztották ki öt korcsoport szerint.

A díj elnyerése pénzjutalommal nem jár, a legkiválóbbak emlékplakettet és oklevelet kapnak.

 

Külön korcsoportban bírálják el a középfokú iskolai tanulmányaik befejezéséig az 1996-1997-ben (III. korcsoport), az 1994-1995-ben (IV.), az 1992-1993-ban (V.), az 1990-1991-ben (VI.) születetteket, illetve a 2008/2009-es tanévben felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóit (VII.). A cím elnyerésére azok a diákok és hallgatók terjeszthetők fel, akik a 2008-2009-es tanévben a III., IV. korcsoportban legalább 4,80; az V., VI. korcsoportban minimum 4,70, a VII. korcsoportban legalább 4,00 tanulmányi átlagot értek el, valamint 2008. szeptember 1. és 2009. augusztus 31. között valamely hazai és nemzetközi versenyen eredményesen szerepeltek.

A pályázat kiírásában közreműködött az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. A pályázat célja a tanulóifjúság ösztönzése a szellemi és fizikai képességek folyamatos fejlesztésére, a fair-play szellemének ápolása, valamint az eredményes tanulásra és magasabb szintű sportolásra való ösztönzés. A díjjal kívánják segíteni továbbá az utánpótlás-nevelés célkitűzéseit.

A pályázatok elbírálása
A pályázatokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felkért tíztagú, független szakemberekből álló Értékelő Bizottság bírálja el, amely a döntés meghozatalánál a tanuló, hallgató számára legkedvezőbb, egy nemzetközi és egy hazai verseny eredményeit veszi figyelembe. Az Értékelő Bizottság az alábbi versenyeket veszi figyelembe: Világbajnokság, Európa-bajnokság, Univerziádé, Főiskolai Világbajnokság, Középiskolai Világbajnokság (ISF), Világkupa, AGFIS Világjátékok, (nemzetközi verseny kategória), hazai versenyek esetén: Felnőtt Országos Bajnokság, Korosztályos Országos Bajnokság, MEFOB, Diákolimpia. A bírálók csak a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség által meghirdetett és jóváhagyott Diákolimpiai és Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok eredményeit értékelik.
(www.edupress.hu)