Szavazás az évtized magyar gyermekkönyvéreMelyik az utóbbi évtized legjobb magyar gyermekkönyve? Erre a kérdésre keresi a választ a „Tíz év ötven gyermekkönyve” akció, melynek keretében véleményt formál a szakma és – online szavazás keretében – az olvasóközönség is. A végeredményt a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválon tudhatjuk meg.

 

Tíz év ötven gyermekkönyve

Egyedülálló és figyelemfelkeltő gyermekkönyv-lista összeállítására vállalkoztak a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál szervezői, valamint az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlap szerkesztősége és a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége – egybegyűjteni az elmúlt évtized legfontosabb magyar gyermekkönyveit. Az elsődleges cél: felhívni a figyelmet az értéket hordozó, új magyar gyermekirodalomra. Ennek érdekében – idén februárban – a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai szervezeteket, intézményeket, szerkesztőségeket kértek fel a szervezők, hogy tegyenek ajánlást az eltelt évtized során íródott és megjelent legjobb ötven, szépirodalmi jellegű magyar gyermekkönyve. A felkérésre húsz partner küldte el javaslatait. Ezek alapján állt össze az a lista, melyből a közönség is kiválaszthatja a maga kedvencét az Egyszervolt.hu külön oldalán.

 

Fellendülő gyermekkönyvkiadás

A harmadik évezred első évtizede a magyar gyermekkönyvkiadás korábban nem remélt fellendülését hozta Magyarországon. A rendszerváltást követő Csipkerózsika-álmukból feléledtek a nagy kiadók, s mellettük sorra jelentek meg új, kifejezetten gyermek és ifjúsági könyvre szakosodott műhelyek is. Nagy klasszikusaink nyomában így új szerzők és új illusztrátorok tűntek fel, s mellettük nagynevű íróink közül is többen fordultak a gyermekközönség felé. Munkájuk nyomán egyre nagyobb számban és egyre magasabb minőségben születnek új, szép és tartalmas gyermekkönyvek, verses és mesés kötetek.

 

Rejtőzködő értékek

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert és méltán tisztelt klasszikusok mellett – a kortárs gyermekkönyvek választéknak olykor a híre is alig jut el az érintetthez – szülőhöz, pedagógushoz, s elsősorban a gyermekekhez. A szervezők ezért szeretnénk széles körben felkelteni az érdeklődést a minőségi gyermekkönyvkiadás iránt, s egyben egyfajta ajánlást adni ezzel a gyermekekért felelősséget érző szülőknek, pedagógusoknak: mi az, ami a régi klasszikusok mellől nem hiányozhat az óvoda, az iskola, a gyerekszoba polcairól, avagy amit legalább a könyvtárból érdemes kikölcsönözni.

 

Szavazás 2010

A figyelemfelkeltés formája ez esetben egy olyan, reprezentatív ajánlati lista, mely az eltelt 10 esztendő során megjelent – tartalmában, külalakjában kiemelkedő – magyar gyermekkönyveket igyekszik bemutatni. Mivel egy ilyen összeállításnak nem lehet alapja egy-egy ember szubjektív véleménye, több meghatározó reprezentatív szervezet, intézmény és szerkesztőség adott javaslatot 50-50 kötetre, melyeknek érdemes szerepelniük a gyűjteményben. Mintegy 200 különböző kötetre – illetve kötetsorozatra – érkezett ajánlás, ezekre szavazhat az olvasóközönség, a szerencsés szavazók könyvvásárlási utalványt is nyerhetnek, a Bookline.hu internetes könyváruház jóvoltából. A Bookline.hu az akcióhoz csatlakozva a listában szereplő, jelenleg elérhető gyermekkönyveket  összegyűjtve hirdeti, valamint tájékoztat a szavazás eredményeiről.

A szavazás végeredményét a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválon, a Művészetek Palotájában hirdetik ki, 2010. május 1-jén, s itt ismerhető meg a szakmai szervezetek ajánlása nyomán kialakult TOP 50-es lista is.

 

A könyvek listája – s ahol egyben szavazni is lehet – itt található: http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/

 

Az ajánlati lista elkészítésében közreműködő intézmények, szervezetek, szerkesztőségek, ábécérendben:

 

1.       Csodaceruza Szerkesztősége

2.       Dörmögő Dömötör szerkesztősége

3.       Egyszervolt.hu szerkesztősége

4.       Fővárosi Beszédjavító Intézet

5.       Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete

6.       HUNRA – Magyar Olvasástársaság

7.       IBBY – Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete

8.       Magyar Írószövetség Gyermek- és Ifjúsági Szakosztálya

9.       Két Egér Könyvesbolt

10.   Kincskereső gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége