A költészet napja„ Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye. „

József Attila

József Attila Budapesten, 1905. április 11-én látta meg a napvilágot. Huszadik századi magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.Hazánkban 1964. óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelgünk a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt.

„Mikor meghalt, nem volt semmije. És ma – költők tudják csak igazán! – egész világ a birtoka: fűszálak és csillagok, sőt a szótár egyes szavai, amiket büntetlenül senki többé el nem vehet tőle.”

Pilinszky János: József Attila emlékkönyvébe

 

„Sár és virág, kavargó semmiség,

de hirtelen, mint villám, hogyha lobban –

két sor között – kinyíl nekünk az Ég. „

Kosztolányi Dezső: Negyven pillanatkép 1. Vers

 

 

 

 

Nincs jelentős magyar író, költő, akire nem hatott volna József Attila alakja, költészete. Megszámolni is lehetetlen azoknak a tanulmányoknak szerit-számát, amelyek költészetét boncolgatják, magyarázzák.

„Minden, ami költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik” – László Zoltán.

 

 

Néhány program a 2010. évi költészet napi megemlékezésekből szemezgetve:

József Attila Könyvtár Dunaújváros

Szeretettel várunk minden érdeklődőt

április 15-én (csütörtökön) fél hatkor

ifj. PÁLFALVI JÁNOS előadóestjére

 

Millenáris Park, Budapest

 

10.00–11.00 Lépegető – népi játékok, dalok, mondókák – utazzunk együtt Tündérországba!

Apró Színház – Tarján Vera

10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek

A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható.

A Baba Bú-Jó-ban szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely

Papírmerítés, könyvecskekészítés, iniciáléírás.

10.00–14.00 Digitális játszóház – Költészet napja

Kézműves-foglalkozással egybekötött tematikus családi játszónapok keretében a hagyományos gyermekprogramok kiegészülnek 4-12 éves gyermekek számára szervezett multimédiás programokkal.

A digitális játszóházban az ide érkező gyermekek – szüleikkel együtt – olyan játékokat próbálhatnak ki velünk, amelyek bevezetik őket a digitalizált hétköznapokba, tapasztalatot szerezhetnek digitális világunk néhány kevésbé ismert eszközhasználatában, így velünk együtt válhatnak részeseivé a televízióval kapcsolatban digitális átállásnak nevezett jelenségnek.

Minden alkalommal hazavihető produktum készül

 

A költészet napja alkalmából az alábbi foglalkozásokon vehetnek részt: hangos könyvtár – keresd ki, és hallgasd meg kedvenc mesédet, készíts színes rajzot laptopon!

11.00–12. A Griff Bábszínház előadása – Lőrincz Zsuzsa: Badzika

Két fiútestvér izgatottam várja haza édesapját, aki Amerikába utazott üzleti útra. Ádám képtelen elfogadni, hogy – öccse születésével – mindenen osztoznia kell; Bálint – láthatatlan barátnője unszolására – mégis szövetséget köt folyton morgó testvérével, hogy az édesanyjuk születésnapja olyan ünnep lehessen az egész családnak, ahogyan azt megálmodta. Egy veszélyekkel teli repülőútra hívja bátyját, a kis nézőkkel együtt, akik segíthetnek megoldani – néha teljesen kilátástalannak tűnő – helyzeteket.

12.00 Olvassunk együtt! 2010 – kampány

Az Olvassunk együtt! – kampány és programsorozat azt tűzte ki célul, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását. Az olvasás mint eszköz és lehetőség segítségével élénkíteni szeretnék a társadalmi párbeszédet, fel szeretnének lépni a megosztottság ellen, illetve megbékélés mellett. A program során gyerek- és ifjúsági könyveket gyűjtünk, hogy minél több könyvet adományozhassunk a rászorulóknak.

A költészet napja alkalmából közismert személyek bevonásával tartunk felolvasást.

13.00–14.00 Mesekör – Az elhangzott meséket feldolgozzuk: játszunk velük, aztán eltáncoljuk és elénekeljük azokat.

16.00–17.00 Kolompos táncház

Havi rendszerességgel mulathatnak kicsik is, nagyok is – a Kolompos együttes muzsikájával – a Millenárison. Várunk szeretettel a totyogni tudó kicsiktől kezdve a nagymamákig, nagypapákig mindenkit! Elröpül a közös, egyórás mulatság, miközben hagyományainkat – a régi muzsikákat, táncokat és falubéli szokásainkat – sem hagyjuk feledésbe merülni.

 

Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, Győr

A megemlékezők sorából természetesen nem marad ki a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár sem, ahol április 12-én 17.00 órakor kezdődik az ünnep

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár az elmúlt években rendhagyó módon és hagyományteremtő szándékkal ünnepelte meg a Költészet Napját: olvasóik és meghívott vendégeik kedves versük felolvasásával emlékeztek a költőre. Az idei évben, immár hagyományosan, hasonló módon szeretne az intézmény megemlékezni a Költészet Napjáról. A programra – melynek keretében felkért olvasóik olvassák fel kedves versüket – április 12-én, hétfőn 17.00 órakor kerül sor az intézményben (Győr, Baross G. u. 4.).

 

Költészet napi programok Pécsett, a kultúra fővárosában

 

A Költészet Napjának ünneplése április 8-án, csütörtök este hatkor kezdődik a Pécsi Ifjúsági Házban. A Pécsi Fiatal Írók Alkotó körének műsora után a kortárs irodalom rangos képviselői olvasnak fel saját műveikből – Erdős Virág, Ficsku Pál, Király Levente, Tábor Ádám -, illetve beszélnek a költészetről, József Attiláról. A maratoninak ígérkező estet Kardos-Horváth János zenész (Kaukázus) és Babiczky Tibor költő zárja közös műsorukkal.

Április 11-én 10 órától a pécsi Szivárvány Gyermekházban P.I.Sz.T. / Költészet Napi Szavalóversenyt rendez a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat Szerkesztősége, a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kultúrá-Ért Kulturális Értékközvetítő Alapítvány, az Apolló Kulturális Egyesület és a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola közösen középiskolás diákoknak.

A Jelenkor Alapítvány a Művészetek és Irodalom Házával együttműködésben – a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében – Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművész ötletét felkarolva hozta létre azt a civil programsorozatot, amelynek célja a legszebb, legnépszerűbb „pécsi vers” kiválasztása mind az irodalmár szakma, mind a pécsi polgárok bevonásával.

Egy háromfős szakmai kuratórium (Jankovits László, Nagy Imre, Ágoston Zoltán) kiválasztott 100 emblematikus, pécsi kötődésű költeményt Janus Pannoniustól napjainkig. A költemények valódi zsűrije azonban a pécsi lakosság. Minden érdeklődő polgár április 5-ig szavazhatott az Interneten, személyesen vagy postai úton a 100 közzétett alkotás közül a neki leginkább tetsző versekre. Az így kiválasztott legszebb költeményeket a Költészet Napja programsorozathoz kapcsolódva április 12-én 19 órától adja elő Dunai Tamás, Kézdy György, Kiss Mari és Sólyom Katalin egy gálaműsor keretében az Művészetek és Irodalom Házában. A projekt címadója és egyben fővédnöke Bertók László Kossuth-díjas költő.