1875. május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben hozott határozata alapján ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

Tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját a Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere díjakat alapított, hogy a magyar nemzet nevében köszönetét fejezze ki a hazai sportélet kiválóságai előtt, és követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek.

A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Aschner Lipót-díjat adományoz az Adidas Budapest Kft.-nek a magyar sport, – kiemelten a kézilabda sportág és a Magyar Olimpiai Bizottság nagylelkű támogatásáért. A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Bay Béla-díjat adományoz Batizi Sándor mesteredzőnek és Gyarmati Dezső úrnak, A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Csik Ferenc-díjat adományoz Darnyi Tamásnak és dr. Jeszenszky Attila négyszeres paralimpiai úszóbajnoknak. A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Esterházy Miksa-díjat adományoz Gyulai István úrnak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkárának. A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Kerezsi Endre megosztott-díjat adományoz Kiss Mihály úrnak, a Budai Sport Általános Iskola igazgatójának. A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Minarik Ede-díjat adományoz a Budapesti Honvéd Sport Egyesületnek. A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Települési Önkormányzat a Jövőért Miniszteri Díjat adományoz Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának. A Magyar Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztere Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoz a Magyar Jégkorong Válogatottnak, Nagy Géza úrnak, a Student Service Egyesület alapítójának, Rátgéber László kosárlabda szakembernek, Dr. Schultheisz Judit gyermekorvosnak, Sréhli Ildikó úrhölgynek, az első magyar női bobválogatott kormányosának, Temesvári Andrea úrhölgynek, a magyar tenisz sport kiemelkedő egyéniségének és Tompa Andor úrnak, a nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnok igazgatójának.