1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére.  Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük A MENTŐK NAPJÁT MAGYARORSZÁGON.

Ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant.

Ez időtájt számos mentőállomás tart nyílt napot. Érdemes figyelni ezeket és, aki teheti látogasson el mindenképp, hiszen biztos sok hasznos információt megtudhat a mindennapi mentőmunkáról és környezete mentődolgozóiról.Megismerkedhetnek a mentéshez használt járművekkel, a mentők tevékenységével, munkakörülményeivel és akár ki is próbálhatják a különböző mentéstechnikai eszközöket.