Dohányzásmentes VilágnapAz ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május utolsó napján tartják a nemdohányzó (dohányzásmentes) világnapot.

Jelenleg mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik, ám számuk 2025-re megháromszorozódhat, s az új dohányosok 80 százaléka a fejlődő országokban él majd. Évente ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira, a cigaretta ugyanis több mint négyezer különböző, a szervezet számára káros vegyi anyagot tartalmaz. 2030 – ban várhatóan hatból egyet, évente összesen több, mint tízmillió halálesetet okoz majd a dohányzás. A dohányosok átlagosan 8 évvel élnek rövidebb ideig, mint a nemdohányzók. A középkorúaknál bekövetkező halálesetek esetén ez akár 22 elvesztett életévet is jelenthet. A rendszeresen dohányzók fele végül a dohányzás következtében fog meghalni.

Mi a helyzet az Európai Régióban?

1,2 millió haláleset a dohányzás következtében.
A dohányzók részaránya Nyugat-Európában 34%, Kelet-Európában 47%.
A dohányzó fiatalok aránya egyre nagyobb számú: 15 – 18 éves korban 30%.
A dohányzó nõk aránya Nyugat-Európában 25%, Kelet-Európában 20%.

Mi a helyzet Magyarországon?

Évente 2400 szál/fõ a cigarettafogyasztás (1.600 szál/fõ az EU – ban).
A lakosság 65%-a „passzív dohányos” – napi 270 percen át szívja a dohányfüstöt.
Évente 28.000 ember hal meg a dohányzás következtében.
Az összes rák okozta halálozás a legmagasabb Európában.
A dohányzás okozta halandóság kétszer akkora, mint az alkohol, a kábítószer, a baleset, az erõszakos halál, az öngyilkosság, és az AIDS okozta halálozás.
A 11. osztályos fiúk 30%-a, a lányok 27 %-a naponta dohányzik.
A fiatalok egyre fiatalabb korban szoknak rá a dohányzásra.
A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi tíz évben.

A 2003. évi közgyűlésen a 192 tagállam egyhangúan fogadta el a Dohányzás Ellenes Keretegyezményt (FCTC), amelyet Magyarország is ratifikált. A WHO a felnőtt lakosság körében 20 százalék alá kívánja szorítani a dohányzók arányát. Hazánkban minden harmadik felnőtt füstöl, s minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg.

Dohányzásmentes Világnap 2010. Téma: Dohánymarketing – célpontban a nők

Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010. Május 31 „Dohányzásmentes Világnap”
Dohánymarketing – célpontban a nők

A dohányzó nők a világ csaknem egymilliárd dohányosának 20%-át teszik ki. Arányuk évről évre folyamatosan emelkedik, szemben a dohányzó férfiak számával, amelynek növekedése már megállt.

A nők a dohányipar fő célpontjának számítanak. Körükből akarják toborozni azokat a dohányosokat, akikkel pótolhatják azon jelenleg dohányzók fogyasztását, akik idő előtt, dohányzás okozta betegségben halnak meg a későbbiekben, vagyis a jelenleg dohányzók számának körülbelül felét.

A WHO Dohányzás-ellenes Keretegyezménye is felhívja a figyelmet a dohányzás és egyéb dohánytermékek

használatának világszerte történő növekedésére a nők és fiatal lányok körében. A nők körében a dohányzás járványnak a megfékezése minden átfogó dohányzás visszaszorítást célzó stratégiának fontos része. A 2010 évi Dohányzásmentes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a nőket és fiatal lányokat célzó dohányipari marketing hatásaira.

A téma ugyancsak rávilágít a WHO Dohányzás-ellenes Keretegyezményét aláíró csaknem 170 ország azon törekvésére, hogy alkotmányukkal és alkotmányos alapelveikkel összhangban tiltsanak be mindenféle dohányreklámot és dohányipari szponzorációt.

Különösen aggasztó a dohányzás növekvő aránya fiatal lányok körében. Egy új WHO jelentés is rávilágít a tényre, miszerint a dohányreklámok növekvő arányban a lányokat célozzák meg. 151 ország adatai azt mutatják, hogy a serdülő lányok 7%-a, a fiúk 12%-a cigarettázik. Sok országban ugyanannyi lány dohányzik, mint fiú.

A 2008-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés adatai szerint hazánkban a 13-15 éves fiatalok esetében 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%).

Figyelemfelkeltő az is, hogy a kutatás szerint a dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké (fiúk: 21,5%, lányok: 23,6%).

Margaret Chan a WHO igazgatója szerint a nők egészségének védelme és ennek népszerűsítése életbevágóan fontos nemcsak a jelenlegi, hanem a jövő generáció egészsége és fejlődése érdekében is.