Az egész világ nyertese az Imagine Cup-nak - befejeződött a diákfejlesztők legnagyobb IT versenyeVarsóban kiosztották a Microsoft Imagine Cup 2010 díjait. Az amerikai First Lady,  Michelle Obama videóüzenetben köszöntötte a döntőn résztvevő 400 diákot.

 

Varsó – 2010 július 8. A varsói Operaházban tartott díjkiosztó ünnepséggel befejeződött a Microsoft  Imagine Cup 2010 versenye, amely a világ legnagyobb szabású, 25 év alatti diákok részére rendezett IT versengése.

Az idén 8. alkalommal meghirdetett versenyre mintegy 325.000 diák jelentkezett 120 országból, a döntőig azonban csak annak a 69 csapatnak a tagjai jutottak el, akik az országos selejtezőket sikerrel vették. 

„Az Imagine Cup információ-technológiai versenyt évről-évre azért rendezzük meg, hogy lehetőséget adjunk a világ fiataljainak képzeletük szabad kibontakoztatására annak érdekében, hogy innovatív megoldásokat találjanak a világunkat fenyegető kihívásokra.” – mondta Jon Perera a Microsoft oktatási igazgatója.

Az egy hetes világdöntőn a csapatok nemzetközi szakemberekből és sikeres üzleti szereplőkből álló zsűri előtt mutatták be projektjeiket, amelyek mind az ENSZ által megfogalmazott, és az Imagoine Cup céljaiba beépített olyan problémákra adtak választ, mint például az alapfokú oktatás egész világon történő biztosítása, a kirívó szegénység felszámolása, a fogyatékkal élők esélyeinek javítása, vagy a fenntartható fejlődés hosszú távú megoldása.

Az idei versenyen a kupát, az Imagine Cup-ot, thailandi Skeek team vihette haza a Software Design kategóriában, siketetek számára kifejlesztett, jelbeszédre fordító „szinkorntolmács” szoftvere jutalmaként.

Az Embedded Development (beágyazott fejlesztés) szekcióban a pálmát thailandi fiatalok vitték el (SmarterME) okos kis szerkezetükkel, amellyel elektronikus fogyasztói hálózatok tételes feltérképezését és folyamatos figyelését lehet elvégezni, hozzájárulva ezzel akár 25-30%-os villamosenergia megtakarításhoz.

A játékszotver kategóriában (Game Design) a megjelenésében, és játékfelfogásában is formabontó, a fülöp–szigeteki By Implication csapatának munkája lett az első. Játékukhoz szervesen kapcsolódnak a közösségi média oldalak, miközben a játékos szórakozva ismeri meg a globális problémákon segíteni kész önkéntes- és segélyszervezeteket és az egyéni segítségnyújtás lehetőségeit.

A mintegy 11 kategóriában kiosztott elismerések mellé jelentős, 5 – 25.000 dolláros pénzjutalom is jár a győzteseknek. Jon Perera a gálán bejelentette, hogy a Microsoft minden döntőst meghív BizSpark programjába, ahol azon túl, hogy ingyenesen használhatják a cég üzleti alkalmazásait, tanácsokkal issegítik a program résztvevőit, hogy üzletet kovácsolhassanak projektjeikből.

Michelle Obama, a Fehér Ház First Ladyje, videóüzenetben köszöntötte az Imagine Cup résztvevőit abból az alkalomból, hogy 2011-ben a rendezvény házigazdája New York lesz, majd a világváros képviselői átvették az Imagine Cup vándorzászlaját.

„Bár a magyar csapatok az elmúlt években jól szerepeltek a versenyen, az idén nem jutottunk el a világdöntőig” – mondta Tóth Bálint a Microsoft Magyarország oktatási projektvezetője, a hazai Imagine Cup fő szervezője. „Jövőre azonban mindenképpen ott szeretnénk lenni”, – folytatja, „ezért is indítjuk el újra a Keressük Magyarország legjobb ötletét! kampányunkat, és biztatunk minden fiatalt, hogy jelentkezzen elképzelésével. Segítséget nyújtunk abban, hogy az ötletből  versenyképes projekt legyen.”

További információk az Imagine Cup-ról:

Imagine Cup Magyarországon: http://devportal.hu/groups/tanulk/pages/imaginecup_szoftver.aspx
Imagine Cup Website:  http://www.imaginecup.com
Twitter:   http://twitter.com/imaginecup
Facebook: http://www.facebook.com/microsoftimaginecup
YouTube: http://www.youtube.com/imaginecupmicrosoft
Flickr:  http://www.flickr.com/photos/imaginecup/
People’s Choice:  http://www.msstudentlounge.com/studentrally/tabid/81/Default.aspx