Az idei Oscar átadáson is túl vagyunk, és ha lehet ilyet mondani, tarolt Európa. Szép számmal jelentek meg színésznők és színészek 24-én este, magyar időszámítás szerint hajnali 2-kor, a Kodak Színházban, Los Angelesben, hogy együtt ünnepeljék egymást, a filmművészetet, és persze Oscar 80. születésnapját.

 

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Marion Cotillard, francia színésznő, kapta a Piaf-ért, ami Edith Piaf életéről szól, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Daniel Day-Lewis, Ír származású színész, vihette haza a Vérző olajban nyújtott teljesítménye miatt. Legjobb női mellékszereplő Tilda Swinton, angol színésznő, lett a George Clooneyval közösen forgatott Michael Clayton című filmért, míg a legjobb férfi mellékszereplő Javier Bardem, spanyol színész, lett a Nem vénnek való vidékért.


A nyertesek

A legjobb film is a Nem vénnek való vidék lett, és a legjobb rendezők is a Nem vénnek való vidék rendezői lettek, Joel és Ethan Coen, akik olyan ütemben kapták a szobrocskákat, hogy szinte a színpadot sem kellett elhagyniuk. Nyolc jelölésből négyet sikerült elorozniuk a többi jelölt elől.

Sajnos az este nagy vesztesei voltak a Sweeney Todd, ami egy szobrocskát kapott, a Vágy és Vezeklés, amit szintén csak egy díjjal jutalmaztak, valamint a Vérző olaj, aminek nyolc jelölésből csak kettőt sikerült szoborra váltani, mégpedig Daniel Day-Lewis mellett az operatőri munkákért. A legnagyobb bukás azonban mégis leginkább a Bűbáj című filmet érte, amelyből három dalt is jelöltek az ötből, azonban a legjobbnak járó elismerést egy kezdő Ír filmes fiú Glen Hansard, és Cseh társa Marketa Igarova kapták.

Forrás: ziráf.hu