J. K. Rowling brit írónő szerint kihasználta a jóhiszeműségét és „elárulta” az a rajongója, aki a Harry Potter regényfolyam nyomán enciklopédiát akar megjelentetni.

A 400 oldalas kötettel tavaly novemberben akart előállni az amerikai RDR Books kiadó, ám a világhírű írónő bírósághoz fordult, és meggátolta a könyv megjelenését. A manhattani kerületi bíróságra benyújtott periratokat csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Steve Vander Ark nagy Harry Potter-rajongóként létrehozott egy internetes oldalt, amely olyan népszerű lett, hogy 25 millió látogatót vonzott. Korábban maga Rowling is „remek honlapnak” nevezte.

Ark Potter-lapján többek között egy csomó regényről született esszé és lexikonszerű adat szerepel, de felkerült rá a varázsvilág mágikus lényeinek katalógusa és egy ki kicsoda is. A rajongó ezeknek az adatoknak a felhasználásával állította össze a „The Harry Potter Lexicon” című kötetet.

A lexikon megjelentetése megsértené szerzői jogait, ráadásul maga is tervezte egy ilyen jellegű enciklopédia megírását, amelynek bevételét teljes egészében jótékony célra akarta fordítani – érvelt a 42 éves Rowling a bíróságnak írt közleményében.

Az írónő beadványához a Warner Bross. filmstúdió is csatlakozott, amely a Potter-könyvekhez és -filmekhez fűződő szellemi tulajdon birtokosa.
Az RDR jogi képviselői azzal védekeztek, hogy kötetük semmiféle konkurenciát nem jelent Rowling regényeinek, és csupán a bevett  „referenciakönyvek” vagy „kalauzok” műfajába sorolható könyvet akarnak piacra dobni.
    „Kétségbeejtőnek tartom, hogy ekkora változáson eshetett át a rajongó-szerző kapcsolat” – vonta le a tanulságot a világ egyik legbefolyásosabb személyiségének tartott írónő.

Forrás: 5perc.hu