Elindult a regisztráció a 8. Országos Elsősegély- ismereti Versenyre. Szívmegállás, ütőeres vérzés, klinikai halál. Amennyiben járókelőként egy embertársunknál észrevesszük a bajt, azonnal értesítjük a mentőket – ám elfeledkezünk arról, hogy sok esetben a helyszíni segítségnyújtás elmulasztása után már hiába érkezik ki a jól felszerelt mentőautó.

Éves szinten közel 20 ezer honfitársunk, azaz kb. 25 percenként egy ember hal meg hirtelen szívhalálban. Pedig bizonyított tény, hogy a hirtelen bekövetkezett egészségkárosodás esetén az első néhány percben elvégzett ellátástól függ a sérült életben maradási esélye. Annak elősegítése érdekében, hogy éles helyzetekben merjünk és tudjunk is szakszerű segítséget nyújtani, az Országos Mentőszolgálat immár nyolcadik alkalommal szervezi meg az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt.

 

A felnőtt lakosság túlnyomó része a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges egészségügyi oktatáson kívül jellemzően nem találkozik sem elméleti, sem gyakorlati elsősegély nyújtási ismeretekkel. Nem meglepő, ám aggodalomra okot adó tehát az a vonatkozó statisztika, mely szerint a hazai lakosság kevesebb, mint 1%-a rendelkezik olyan megbízható elsősegély-nyújtási ismeretekkel, melyet éles helyzetekben, akár életmentés esetén alkalmazni mer és szakszerűen alkalmazni is tud. Különböző kutatások támasztják alá, hogy oly sok más területhez hasonlóan az elsősegélynyújtásnál is döntő fontosságú lehet, hogy minél fiatalabb korban készség szinten elsajátítsák az alapvető ismereteket. Az Országos Mentőszolgálatnál hiszik, hogy az elméleti és gyakorlati tudnivalókkal való korai megismerkedés által a segítségnyújtás szinte természetes lehet a későbbi éles helyzetekben. Ezért indították útjára nyolc évvel ezelőtt az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt, ahol az általános és középiskolai tanulók az izgalmas vetélkedés által játékos formában sajátíthatják el az elsősegélynyújtáshoz és életmentéshez szükséges ismereteket.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Oxyológiai Társaság, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Védőnők Egyesülete, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet, a sanofi-aventis/Chinoin és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szakmai támogatásával megvalósuló 2011. évi verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik, és január 24-én veszi kezdetét. Az élettan, anatómia, elsősegély-ismeretek és egészségvédelem témája köré szerveződő online kérdésekés feladatok helyes feldolgozása után az áprilisi döntőben szituációs feladatok várnak a legjobban teljesítő csapatokra.

A verseny egyébként évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, a jelentkező csapatok száma 2010-ben már meghaladta az 1100-at. A verseny első hét évében összesen több mint 6000 csapat regisztrált, ami 15000 diákot jelent 400 magyarországi és határon túli oktatási intézményből.

„Idén is bízunk a nagyszámú érdeklődésben, remélvén, hogy hamarosan teljesítjük célkitűzésünket: a segítő szándékot semmilyen körülmények között ne akadályozza az elméleti tudás hiánya!” – mondta Marsi Zoltán, a verseny főszervezője.

További információ és jelentkezés: www.oev.hu

 


 

VERSENYFELHÍVÁS

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2011.

 

Az Országos Mentőszolgálat szervezésében, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Oxyológiai Társaság, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Védőnők Egyesülete, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szakmai támogatásával Országos Elsősegély-ismereti Verseny 10-18 éves tanulóknak.
A verseny célja: a diákok elsősegély-ismereti és egészségvédelmi tudásának fejlesztése a megadott, elsősorban internetes irodalmak feldolgozásának segítségével.

A verseny tartalma: főbb témakörök élettan, anatómia, elsősegély-ismeretek, egészségvédelem. A feladatsorok több kérdéstípust tartalmaznak: teszt, ábraelemzés, élettani vizsgálat stb. A döntőben szituációs feladatok.

A versenyre nemcsak elsősegélynyújtásban jártas tanulók jelentkezését várják, hanem azokét is, akik szeretnék mindezt megtanulni!

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyt két kategóriában, 5-8. és 9-12. osztályos tanulók részére hirdetik meg. A két kategóriában a versenyfeladatok részben eltérőek.
A versenyre háromfős csapatok jelentkezését várjuk, egy iskola több csapattal is képviseltetheti magát, nem feltétel, hogy egy csapatban csak azonos korú diákok versenyezzenek, a csapattagok életkora azonban azonos kategóriába tartozzon. Felkészítő lehet pedagógus, egészségügyi dolgozó, de akár szülő is. Nevezhetnek határon túli csapatok és iskolától független szervezetek (alapítványok, diákmozgalmak, önképzőkörök stb.).

A verseny fordulói:

A verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik. A döntőre, amely Budapesten kerül megrendezésre, a legjobban szereplő csapatok kapnak meghívást. Egy-egy iskola maximum egy csapatot delegálhat, azonos pontszám esetén az iskola dönti el, melyik csapatát szerepelteti a döntőn.

Tervezett ütemezés:

2011. január 24. 1. forduló megjelenése
2011. február 14. 1. forduló beküldési határidő
2011. február 21. 2. forduló megjelenése
2011. március 14. 2. forduló beküldési határidő
2011. március 21. 3. forduló megjelenése
2011. április 11. 3. forduló beküldési határidő
2011. április 15-16. döntő

A versenyen való részvétel kizáró okai: a határidők be nem tartása. A korcsoporttól való eltérés.

A nevezés módja, határideje: regisztrálni a verseny honlapján lehet (http://oev.hu) január elejétől. A nevezési határidő megegyezik az első forduló beküldési határidejével.

Az eredmények közzétételének módja: az aktuális eredmények az adott forduló lezárását követően azonnal megjelennek a verseny honlapján. A döntőbe került csapatok listája szintén a verseny honlapján kerül közzétételre.

A verseny díjazása:

Valamennyi döntőbe került csapat tárgyi nyereményt kap!
A legjobb csapatok értékes díjakat vehetnek át, így számítástechnikai és az elsősegélynyújtással kapcsolatos eszközöket, könyveket.

További felvilágosítás a verseny honlapján http://www.oev.hu