Tizenhét részes animációs filmsorozat készül kortárs gyerekversekből és dalokból az Egyszervolt.hu internetes gyerekportál-csoport és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció Szak együttműködésében. 
A verseket, dalokat az Egyszervolt.hu szerkesztősége válogatta, a filmeket a művészeti egyetem animáció szakos hallgatói készítik, a tavaly Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza vezetésével.

A sorozat elkészítésének ötletével az Egyszervolt.hu szerkesztősége kereste fel a MOME Animáció Szak vezetőjét, Fülöp Józsefet, aki felkarolta a kezdeményezést, hogy a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával összekössék.
A filmsorozat létrehozása a MOME képzési rendjébe épül, a munka témavezetője M. Tóth Géza, akit a múlt évben Oscar-díjra jelöltek Maestro című alkotásával. Az Egyszervolt.hu és a MOME megállapodott abban is, hogy a projekt sikerétől függően ez egy hosszú távú közös munka első lépése lehet.

Az együttműködő partnerek célja a filmsorozattal, hogy a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert klasszikusok mellett a mai kortárs gyerekirodalommal bővítse a választékot, ami eljuthat a gyerekekhez.
A www.egyszervolt.hu portál-csoport a gyermekkultúra ápolása és fejlesztése szándékával jött létre, ehhez a küldetéshez illeszkedik az új rajzfilmsorozat elkészítése. Az animáció, a rajzfilm a gyerek által különösen kedvelt műfaj, éppen ezért kifejezetten alkalmas a kortárs gyerekirodalom megismertetésére, megszerettetésére. Ezt támasztja alá az egyszervolt.hu-n található csaknem harminc animációs film sikere is. Ezek egyrészt pályázatokra érkezett flash animációk, másrészt az internetes oldal megrendelésére készült filmek, szinte kivétel nélkül versek és dalok feldolgozásai, melyeket ez idáig már többszázezren tekintettek meg.
Az együttműködés eredményeként összesen tizenhét film kerül a nézők elé, -, Jónás Tamás, Kukorelly Endre, Kántor Péter, Kis Ottó, Lackfi János, Nyulász Péter, Ranschburg Jenő, Tóth Krisztina, Varró Dániel összesen tizenhárom verse, valamint négy dal feldolgozása.
A MOME-hallgatók a filmetűdöket a tavaszi szemeszter folyamán készítik el. Az első részek már a nyáron megjelennek www.egyszervolt.hu oldalon, az animációk között.

Forrás: www.edupress.hu