Idén 88.200 felvételiző használta az e-felvételi rendszertEbben az évben is február 15-e volt a felsőoktatási jelentkezési lapok leadásának határideje. Az eddig feldolgozott jelentkezésekkel kapcsolatos adatokat Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette.

Idén 88.200 felvételiző használta az e-felvételi rendszert, az elektronikus úton jelentkezőknek pedig február 23-ig van lehetőségük a hitelesítésre a tegnap délelőttől újra aktív e-felvi oldalon. A papír alapú jelentkezéseket még nem dolgozták fel, így az összes jelentkező száma még nem ismert. Hoffman Rózsa és Kerékgyártó Sándor is nagy eredménynek tartja, hogy az elektronikus felület problémamentesen működött, és az e-felvételit használó jelentkezők száma egyre növekszik.

Lezárult a felsőoktatásba való jelentkezés, amelyet papír illetve elektronikus úton adhattak le a felvételizők. A felsőoktatási intézmények 2011-ben 53.450 államilag támogatott hallgatót vehetnek fel, ebből 40. 610 diákot alapképzésre, 2840 tanulót egységes osztatlan képzésre, és 10.000 hallgatót felsőfokú szakképzésre. A bolognai képzésben a legnagyobb keretszám a műszaki területekre érvényes, ezt követi az informatika, majd a gazdasági- és bölcsészettudományi képzés. Az osztatlan képzésre vonatkozóan elmondható, hogy az orvos- és egészségtudományi szakok keretszáma több mint duplája a jogi és igazgatási képzésekre felvehető hallgatók számának. A jelentkezők nyolcezernél nyolcezernél is több képzés közül választhattak.
A korábbi esztendők zavaraival ellentétben, a megújult szerverparknak köszönhetően, problémamentesen zajlott le az e-felvételi, amelyet idén 88. 200 felhasználó vett igénybe. Ez 37 százalékkal magasabb a tavalyi aránynál. Kerékgyártó Sándor elmondta, az Oktatási Hivatal együttműködve a pedagógusokkal figyelmeztette a diákokat, hogy jelentkezésüket ne az utolsó pillanatban adják le, hiszen így nagyobb valószínűséggel ejtenek hibát az adatok beírása során. Az Educatio ezért indította el a felvi tombola akcióját is, az előbb leadott jelentkezés ugyanis több tombolát, azaz nagyobb esélyt jelentett a sorsolásban, ezzel is ösztönözve a felvételizőket.
Az ügyvezető igazgató érdekességekkel is szolgált az eddig feldolgozott e-felvételi adatok alapján. A leggyorsabb jelentkező idén kilenc perc alatt bonyolította le a felvételi lap kitöltését és véglegesítését. A legutolsó érvényesítés február 15-én 23:59 perckor, pontosan 8 másodperccel a határidő lezárulta előtt történt. Kerékgyártó Sándor azt is elmondta, a legfiatalabb és legidősebb elektronikus felületet használó jelentkező között 54 év a korkülönbség, a legtöbb képzésre jelentkező e-felvételiző pedig 40 szakot jelölt be. Emellett kiemelte, hogy e-felvételit használók február 23-ig végezhetik el a hitelesítést postai úton, vagy az Ügyfélkapu segítségével.
Hoffman Rózsa hangsúlyozta, hogy a jelenleg formálódó új felsőoktatási törvény nem vonatkozik az idén felvételizőkre, illetve a 2012-ben jelentkezők számára sem terveznek sok és részletes változtatást bevezetni. Az oktatásért felelős államtitkár reméli, hogy a felvételizők az utolsó hónapokat arra használják, hogy tudásukat gyarapítsák. „Reméljük, hogy ezek a fiatalok megfontolták a jelentkezésüket, nemcsak intézményt, szakot, hanem pályát és hivatást is választanak; belátják, belátták, hogy saját jövőjük és az ország jövője is azon múlik, hogy hogyan készülnek a felsőoktatásba” – mondta.
(www.edupress.hu)