Életműdíj az Egyszervolt.hu-értAz eFestival a hazai online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési versenye. Idén immár a tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Tartalomipari Szövetség. A díjkiosztón első helyezést kapott a Zöldi Ákos és a Földvigyázók országos online játék, a zsűri egyhangú döntése alapján pedig életműdíjjal tüntették ki Pintér Róbertet, az Egyszervolt.hu megálmodóját.

 

 

A minőség versenye

Az eFestival versenyt azzal a céllal indította a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), hogy minél színvonalasabb, minőségi digitális tartalom előállítására ösztönözze a hazai alkotókat. Ezzel együtt az eFestival több nemzetközi versenynek is az előszobája, melyekre a MATISZ támogatásával kerülhetnek be a jelentkezők. S mint az az ünnepélyes Díjkiosztó Gálán elhangzott, az eFestiválon szereplő hazai honlap és digitális tartalomfejlesztők az elmúlt másfél évtizedben a nemzetközi versenyeken és a külföldi piacokon is bizonyították, hogy kreativitásuk hozzájárul az egységes európai digitális tartalompiac kialakulásához.

 

Zöldi Ákos és csapata a dobogó tetején

Az idei, tizenegyedik eFestivál megmérettetésen nyolcvanhárom produkció indult. A zsűri kilenc kategóriában hirdetett győztest, a Tudomány / Technológia / Társadalmi befogadás első helyezettje az egyszervolt.hu szerkesztősége és fejlesztő csapata által létrehozott Zöldi Ákos és a Földvigyázók online verseny nyerte el. Ez az akció l alapvető környezetvédelmi fogalmakkal, s a környezetterhelés csökkentéséknek lehetséges módszereivel ismertette meg a játékosokat a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével. A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” történetéhez, s annak főszereplőihez csatlakozhattak. Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, minden héten újabb mókás jelentekkel és okos feladatokkal. A játék sikerére jellemző, hogy ezerkétszáz iskolából mintegy hatezer kisdiák csatlakozott a játékhoz.

 

Tíz éve a gyermekkultúra internetes szolgálatában

Az eFesztivál zsűrije egyhangúlag döntött amellett, hogy a 2011-es esztendőben Pintér Róbert, az Egyszervolt.hu megálmodója és ügyvezetője kapja az Életműdíjat, a hazai kiváló digitális gyermektartalmak fejlesztéséért. Ez a díj természetesen nem egy lezárt életmű elismerése, hanem egy évtizedes munka díjazása. Az idén tíz éves Egyszervolt.hu. alapítása óta fogalommá vált az elmúlt évtized során. Több ezer kulturális és oktató jellegű tartalmával pár év alatt Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb kisgyerekeknek szóló internetoldalává nőtte ki magát. A gyermekkultúra internetes közvetítése mellett ugyanakkor számos más digitális fejlesztéssel és akcióval vívta ki a közönség és szakma elismerését. Itthon a 2011-es év elején itthon a kiváló Magyar Gyerektartalom Díjat , ősszel a Prima Junior Díjatnyerte el a honlap, külhonban pedig az Európai Digitális Kiválóságok Díj (European Seal of e-Excellence) Platina fokozatával jutalmazták a Microsoft Magyarországgal és a Nemzeti Tankönyvkiadóval, valamint az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesülettel közösen létrehozott Tengernyi Kaland című internetes, oktatási-kalandjátékot. Az Egyszervolt.hu tehát él és virul, meglepetéssel készül a decemberben esedékes tízedik születésnapjára, s folyamatos fejlesztésekkel készül a következő évtizedekre.