Folytatódhat a Tisztaszoftver programA minisztérium elsiette: korántsem biztos, hogy a Microsoft termékei eltűnnek a köz- és felsőoktatásból. Elhamarkodottnak bizonyult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végi egyoldalú kommunikációja a Tisztaszoftver program megszűnéséről.

A tárca a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult licencprogram weboldalán jelentette be: a jövő évi költségvetésbe nem tervezték bele ezt a tételt, ezért és a versenysemlegesség szempontjára való tekintettel befejezik a szoftverbérlés állami finanszírozását. Az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket – írták.

 

A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. A Computerworld írása felvetette: a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

Nem biztos semmi sem

Amint azonban az IT café megtudta: korántsem biztos, hogy március elejéig el kell távolítani a Tisztaszoftver program keretében használt Microsoft termékeket a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépeiről. A szoftvercég hazai leányvállalata ugyanis az NFM egyoldalú bejelentését követően tárgyalásokat kezdeményezett az államilag finanszírozott licenckonstrukció folytatásáról a minisztériummal, ezek jelenleg is folynak.

Lapunk értesülését megerősítette Vályi-Nagy Vilmos, a tárca kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára is. Mint a szakpolitikus megkeresésünkre elmondta: a tárgyalások folyamatban vannak, és ha a Microsoft elő tud állni egy, a kormány által elfogadható és finanszírozható konstrukcióval, van esély a licencprogram folytatására. Az egyeztetések várhatóan még hetekig tartanak – tette hozzá. Az ügyben megkerestük a Microsoft Magyarországot is, de a vállalatnál nyilatkozatstop van érvényben.

A cég még december 30-án reagált az NFM egyoldalú bejelentésére. Az interneten közzétett álláspontjukban azt írták: „A 2011-ben 3 évre aláírt országos megállapodás keretében egy közoktatási PC éves licencdíja egy BigMac menü árával összevethető. Összköltségvetési szinten a jelenlegi országos szerződés fenntartása a legköltséghatékonyabb megoldás, ezért a Microsoft elsősorban ezt ajánlja a magyar kormányzat felelős vezetői figyelmébe.”

A vállalat egyben világossá tette: tárgyalásokat fognak kezdeményezni a licencprogram folytatásáról, hiszen a szabott határidőig közel 3 hónap áll rendelkezésükre az ügy megnyugtató rendezésére. „Ezzel párhuzamosan pedig kidolgozzuk azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek az egyedi intézmények számára jelenthetnek kedvező árú beszerzési alternatívát” – fogalmazott a közlemény.

A cikk további része a következő linken olvasható:

http://itcafe.hu/hir/microsoft_tisztaszoftver_oktatasi_licenc_targyalas.html

{module Forrás: IT café|none}