„Add tovább…” Fiatal Kézművesek TalálkozójaIdén a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 30, a Fiatal Népművészek Stúdiója pedig 40 éves évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból egy ünnepségsorozat kerül megrendezésre, melynek egyik fő állomása az „Add Tovább…”

Fiatal Kézművesek fóruma és kiállítása, mely a fiatal tehetségek részére nyújt kiállítási és bemutatkozási lehetőség, egy előzetesen meghirdetett pályázat eredményeképpen.

 

„A szellemi örökségünk természeténél fogva is tünékeny, így sürgető szükség van a további veszteségek megakadályozására. A szellemi örökség védelmének leghatékonyabb módja, ha összegyűjtjük, nyilvántartjuk és archiváljuk ezen örökség elemeit, megőrizve így azokat a jövő számára. Még hatékonyabb lenne, ha biztosítanánk, hogy ezen örökség birtokosai folyamatosan újabb ismereteket szerezhessenek mesterségükben és továbbadhassák azokat a következő generációknak.” (UNESCO alapelv)

„Add tovább…” Fiatal Kézművesek TalálkozójaA NESZ kezdetektől fogva fontos célkitűzései között tartja számon a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek megmentését, és a felhalmozott tudás átadását, továbbörökítését a fiatal generációk, így az alkotógenerációk számára is. Ez a cél egyre inkább testet ölt, melynek köszönhetően ezúttal a legfiatalabb nemzedékek munkájából nyílik tárlat április 5-én a Nemzeti Táncszínház kiállító termében, melyet egészen április 15-ig tekinthet meg a nagyközönség. A fiatal kézművesek kiállításán fazekasok, nemezkészítők, hímes tojás festők, kovácsok, bőrművesek, szövők és más mesterségek pályázatnyertes képviselőinek műveit tekinthetik meg a látogatók, mely pályázatra maximum 5 db tárgy vagy 1 db tárgy együttessel lehetett nevezni.

Az „Add tovább…” Fiatal Kézművesek Találkozójának célja létrehozni a népi kismesterségek fiatal művelőinek fórumát, ahol a hagyományok továbbélése, továbbgondolása, megélhetése, fenntarthatósága, értékmentése és az ezzel kapcsolatos problémák feltárása a cél. A bemutatóból kiviláglik majd a hagyomány továbbvitelének és kiteljesítésének ars poeticája, miszerint nem a régmúlt népművészeti tárgyainak a másolása újítja meg és tartja fönn a tradíciót, hanem az, amelyet egy-egy adott kor, a mindenkori ma hozzátesz ehhez a nagyszerű kulturális örökséghez.

„Add tovább…” Fiatal Kézművesek TalálkozójaA megnyitó alkalmából egy beszélgetésre is sor kerül április 5-én, 12:30 – 16:00-ig, ahol a kézműves szakma nagy „öregjei” és a különböző szakmák fiatal képviselői találkozhatnak. Ez a fórum alkalmat teremt a múlt tapasztalatainak és a jövő terveinek megvitatására. A rendezvény háziasszonyaként Nagy Mari népi iparművészt nyitja meg majd az eseményt, aki a Fiatal Népművészek Stúdiójának egyik alapító tagja volt. A rendezvényen beszédet mondd még Vidák István, Lovas Katalin és Kékes Tóbiás iparművész, akik szintén ott voltak az FNS alapításának kezdeti lépéseinél, valamint a fiatal generáció képviseletében ifj. Vajda László kovácsmester, Fodor Balázs nyereg és szíjgyártó; a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, és Forgácsné Molnár Anett, az Apáról – Fiúra Népművészeti Egyesület elnöke beszél majd a hagyományok és mesterségek megőrzésének fontosságáról.

A program a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Legyen részese Ön is a hagyományoknak!