Központi iskolafenntartó központ jön létre a közoktatásbanKözponti iskolafenntartó néven működik ezután az iskolák állami átvételéről gondoskodó szervezet, amely köztes szintet képez az intézmények, illetve a tárca között – adta hírül az MTI. A Magyar Nemzet információi szerint 2013-tól a helyhatóságok csak az intézmények ingó és ingatlan vagyonát kezelhetik, minden oktatással kapcsolatos jogosítványt elvesznek tőlük.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a lap pénteki számában elmondta: az iskolák állami kézbe vételére vonatkozó kormánydöntés szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) irányítása alatt létrejön egy fenntartói szervezet, amely feladatait és működését tekintve a kórházak állami átvételét lebonyolító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) hasonló lesz.
A fenntartó végzi a tanügy-igazgatási feladatokat, a pedagógusok és a pedagógiai munkát közvetlenül segítők bérgazdálkodását, gyakorolja az intézményvezetők feletti munkáltatói jogokat, emellett az állam kötelessége lesz a taneszközök biztosítása is, az önkormányzatnak pedig csak az ingó- és ingatlanvagyon fenntartása, illetve karbantartása marad – mondta a helyettes államtitkár a lapnak.
Farkasné Gasparics Emese belügyminisztériumi helyettes államtitkár elmondta, az önkormányzatoknál csak az épületek maradnak, ám az oktatással kapcsolatos összes feladat és azok finanszírozása az államhoz kerül. A felek várhatóan üzemeltetési szerződéseket kötnek egymással,de hogy az önkormányzatok kapnak e bérleti díjat az államtól, nem tudni. A fenntartóváltás összesen 4169 iskola 5923 telephelyét érinti.

{module Forrás: edupress|none}