Újdonságok az iskolagyümölcs programbanA Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) könnyítette az iskolagyümölcs program feltételeit. A közoktatási intézmények a jövőben hatékonyabban és egyszerűbben igényelhetik a termékeket, illetve a szállítók és a hatóságok adminisztrációja is jelentősen csökken.

 

Az átdolgozott iskolagyümölcs rendelet rögzíti, hogy ezután legfeljebb a szomszédos megyébe szállíthatnak zöldséget és gyümölcsöt a termelők, a termelői szervezetek, és társulásaik.

A programhoz nyújtott támogatás feltétele, hogy a jogszabályban rögzített előírások alapján kössék meg az iskolák és a szállítók a megállapodásokat. A támogatás mértéke legfeljebb tanulónkénti heti bruttó 200 forint. A forrás a termék árán felül tartalmazza a szükséges tárolási, csomagolási és logisztikai költségeket.

A szállítható termékmennyiség iskolánként a tanulólétszámtól és a költségvetési forrástól függ, ami befolyásolja a szállítási időszak hosszát is. A rendelet meghatározza, hogy az iskolai munkarendhez igazodóan a szállítási időszak négy teljesítési időszakból áll, ami azt eredményezi, hogy összesen legalább huszonkét hétig kell gyümölcsöt vagy zöldséget szállítani a program hatékonysága érdekében. A négy időszak megállapításával ősz elején és tavasz végén szezonális gyümölcsöket is lehet szállítani. A rendelet előírja, hogy hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell biztosítani a gyerekeknek.

A VM szándéka a program fenntartásával továbbra is az, hogy az általános iskolás (1-4. évfolyamos) gyermekek friss zöldséghez és gyümölcshöz jussanak, és megkedveljék ezeket az egészséges termékeket. A gyermekek érdekeit és a pedagógusok kérését is figyelembe véve – már a 2011/2012. tanévtől – az alsó tagozatos gyermekek az alma mellett más friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve 100%-os gyümölcslevet is kaphatnak.

A kezdeményezés elősegíti a zöldség-, és gyümölcsfogyasztást, hozzájárul a gyermekek étkezési szokásainak megváltoztatásához és az elhízás elleni küzdelemhez, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek megelőzéséhez.

Az EU által szabályozott iskolagyümölcs-programnál a tárca az adott tanév igényeihez mérten állapítja meg az egyes nemzeti szabályokat. A május 26-tól hatályos rendelet a 2012/2013. tanévi iskolagyümölcs-program végrehajtási szabályait tartalmazza.