Kétmillió köz- és felsőoktatásban résztvevő diák számára válik elérhetővé a kormány és a Microsoft Magyarország együttműködése révén elinduló, 52 milliárd forint értékű Digitális Oktatási Alapcsomag, melynek része – többek között – a diáklevelezés és a videokonferencia-lehetőség.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a június 14-ei sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az együttműködés célja a digitális analfabetizmus felszámolása, valamint a tanulási körülmények javítása.

 

Összesen csaknem kétmillió általános és középiskolai diák, illetve egyetemi hallgató a kedvezményezettje a Microsoft globális edukációs programja keretében kidolgozott és a magyar kormánynak ingyen felajánlott kezdeményezésnek, a Digitális Oktatási Alapcsomagnak.

Lázár János beszédében kiemelte: a magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása, ez utóbbi pedig nem képzelhető el a megfelelő szintű digitális írástudás megszerzése nélkül. Ennek támogatásában a kormányzatnak, az oktatási intézményeknek és az infokommunikációs iparágnak közös felelőssége és érdekei vannak. „Olyan gesztus ez, amely nagyban hozzájárul a tanulási körülmények javításhoz, a digitális és a versenyképességi hátrányaink lecsökkentéséhez, illetve a digitális analfabetizmus felszámolásához” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: ez a szülők számára is nagy lehetőség, ugyanis a kétmillió diákon keresztül őket és a pedagógusokat is megcélozzák. Mint mondta: nemcsak a kormány, hanem a cég részéről is jó befektetés, hiszen a beruházás, a képzés színvonalának növekedése által megteremtheti saját háttérbázisát is.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a magyar oktatási intézmények számára ingyenesen felajánlott szolgáltatások alapcsomagot jelentenek: részint olyan alapvető funkciókat tartalmaznak, amelyek nélkül a magyar diákok ma már versenyhátrányba kerülnének külföldi társaikkal szemben; részint pedig számtalan fontos szolgáltatás építhető még a Digitális Oktatási Alapcsomagra. Hozzátette: a csomag a 21. század legkorszerűbb tanulási környezetét teszi lehetővé függetlenül a diák lakóhelyétől és szociális helyzetétől, továbbá jelentős lépés a megszerezhető tudás versenyképesebbé tételében, a magyar és a nyugati, illetve a vidéki és a nagyvárosi diákok közötti esélyegyenlőség megteremtésében. „Egyszerű internetes szolgáltatásról van szó, az iskolák többségében rendelkezésre álló hardverháttér elégséges a rendszer használatához” – emelte ki az igazgató, hozzáfűzve: a csomag már elérhető, a technikai bevezetéséhez pedig minden iskolának támogatást biztosít a Microsoft.

A Digitális Oktatási Alapcsomag része az intézményi és diáklevelezés, az intranet, az oktatási anyagok tárolási és megosztási környezete, a csoportmunka és házi feladat környezet, az élő vagy rögzített előadás-sugárzási és videokonferencia-lehetőség. Online igénybevételéhez az iskolának nincs szüksége saját szerverparkra, így a beszerzési, az üzemeltetési és az energiaköltségek is megtakaríthatók. Fontos előnye továbbá, hogy otthonról is elérhetik a diákok – ennek köszönhetően a jövő nemzedéke már a tanulmányai során közvetlen tapasztalatot szerezhet arról, mit jelent a távoli munkavégzés, a coworking és a mobilitás. „A Microsoftnak megéri ingyenesen felajánlani ezt a csomagot, hiszen kamatosan megtérülő befektetésnek tekinti a magyar diákok tudásába és a magyar gazdaság jövőjébe” – összegezte Papp István.

A Digitális Oktatási Alapcsomagról, mely magában foglalja az úgynevezett Office 365 csomag második szintjének minden elemét, a Microsoft Magyarország szakemberei tájékoztatják majd a kedvezményezett oktatási, képzési helyeket – előreláthatólag még az új tanév kezdetéig.

 

{module Forrás: edupress|none}