Orbán Viktor egy önmagát fenntartó felsőoktatást akarOrbán Viktor olyan felsőoktatási rendszert szeretne Magyarországon, amely önfenntartó, és amelyben minden hallgató ki tudja fizetni a tanulási költségét, de a tandíjat ellenzi – írja a Policity.

 

„Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Mint mondta, az új rendszer lényege a kölcsönös felelősségvállalás az állam és a hallgatók részéről, hiszen az egész nemzet érdeke, hogy a tehetséges tagjai tanuljanak, és tudásukból később az egész közösség részesedhessen, ezért kell a végzés után bizonyos időt Magyarországon dolgozniuk. Ugyanakkor a másik oldalról a hallgató érdeke is a diploma megszerzése, hiszen ez jobb lehetőségeket, magasabb fizetést biztosít a számára.

Arra, hogy a 18-29 évesek fele külföldön szeretne dolgozni, Orbán azt mondta: nem arról akarja meggyőzni a fiatalokat, hogy ne menjenek ki, hanem arról, hogy ne maradjanak kint, jöjjenek haza.

 

{module Forrás: edupress|none}