Állami fenntartásba kerülnek a gyakorlóiskolák isAz önkormányzati iskolák az állam fenntartásába kerülnek 2013 januárjától, vagyis a jövőben nem a felsőoktatási intézmények, hanem az állam tartja majd fenn a gyakorlóiskolákat is – olvasható a hir6.hu-n.

 

„A gyakorlóiskolák finanszírozása a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni” – közölte Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár. Az erről szóló törvényjavaslat értelmében a közoktatásban érvényesülő központi kontroll érvényesülne a tanárképzés fontos színterének számító gyakorlóiskolákban is.

Az állami fenntartás azt jelenti, hogy központilag intézik majd a taneszközök beszerzését, az állam lesz a pedagógusok és segítőik foglalkoztatója, de az intézmények működtetése, üzemeltetése, valamint a gyerekétkeztetés a legtöbb településen marad az önkormányzatok feladata.

Dobi János, a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének középfokú oktatásért felelős elnökhelyettese szerint az intézkedés következtében az egyetemekkel ápolt szoros szakmai kapcsolat megszűnne, pedig szervezetileg és tartalmilag a felsőoktatás mellett a helye a gyakorlóiskoláknak.

 

{module Forrás: edupress}