Edd magad okosra! „Nyakig ülünk a saját magunk által kitalált és megszeretett, hihetetlenül kényelmes és egészségkárosító étkezési szokásokban és élelmiszerekben.”- vallja Mezei Elmira, táplálkozási tanácsadó.

 

Vitaminok, gyümölcsök, zöldségek és sok mozgás. – hangzik el az alaprecept orvosok, dietetikusok szájából, amikor egészséges családról, gyermekről beszélnek. A betegségek megelőzésének számtalan módja van, sokan alkalmazzák a homeopátiás készítményeket, egyre többen használják a természet patikájában fellelhető gyógynövényeket – kamillát, levendulát, orbáncfüvet – ,de mi lehet az egészséges életmód legfőbb receptje? Erre a kérdésre keresi és adja meg a választ a Felelős Szülők Iskolája február 2-i előadása, ahol Edd magad okosra! címmel Mezei Elmíra tanít minket a helyes étkezésre, tápanyag kiválasztásra, különös tekintettel a gyermekek étrendjének összeállítása kapcsán.

 

Interjú Mezei Elmírával

Mezei Elmíra és Szendi Gábor számos könyve – Paleolit táplálkozás és korunk betegségei c., és Paleolit szakácskönyv, Paleolit szakácskönyv 2., Paleolit receptek hétköznapokra – c. – jelent meg arról az étrendről, melyet majd 100 éve ismerjük, s mára kezdi újra felfedezni az orvosi dietetika, ugyanis drámai javulást lehet vele elérni epilepsziában, Alzheimer kórban, cukorbetegségben, daganatos betegségekben, mindenféle degeneratív neurológiai betegségekben és ráadásul remekül fogyaszt is. A család és a gyermek étrendjével kapcsolatban kérdeztük Mezei Elmíra, paleolit táplálkozási tanácsadót.

Hogyan alakítsuk ki a család és a gyermekek étkezési szokásait?

Mindenképpen az adott család egyéni ízlése és szükségletei szerint. Életformabeli, tudatossági, hitrendszeri különbségek például nagyon különböző típusú étkezést eredményezhetnek. A gyerek étkezésének kialakítása ott kezdődik, hogy felülvizsgáljuk a saját étkezésünket.

Hogyan fogadtassuk el a nagyi süteményeitől, vagy épp rakott-krumplijától eltérő ízű, de tápértékben sokkal hasznosabb ételeket gyerekeinkkel?

Ez attól is függ, hogy hány éves gyerekről van szó, mennyire fogékony az újdonságra, az egészséges életmódra, és persze attól is, hogy mennyire rugalmas az a nagyi! Szülők és nagyszülők között gyakori vita a gyerekek táplálkozása, mert itt nagyon eltérő nézetek nyilvánulhatnak meg, és érzelmi tényezők is bevonódnak.

Miben áll a paleo étkezés eszenciája? Mi az indok, amiért érdemes lemondani édes bűnökről, vagy épp le kell-e mondani?

A paleo étkezés elveinek bölcsessége évmilliókon keresztül formálódott, alakult. Természetesen mi modern környezetbe áthelyezett evolúciós táplálkozásról beszélünk, amiben az alapanyagok és konyhatechnikai megoldások sokfélesége kap helyet. Egyhangúságról tehát szó sincs!  Az édes ízt éppúgy igényeljük, mint az összes többi ízt, és ezzel nincs is semmi baj. Nem kell lemondani róla. Azt kell nagyon komolyan átgondolni, hogy az általunk használt édesítőnek milyen élettani hatásai vannak, és eszerint hozni döntést. Szerencsére ma már sok egészséges alternatíva van a piacon.

Szemlélet vagy életmódváltás kell-e ehhez?

Mindkettő. Nyakig ülünk a saját magunk által kitalált és megszeretett, hihetetlenül kényelmes és egészségkárosító étkezési szokásokban és élelmiszerekben. Ettől elmozdulni először is felismerésre van szükség. Utána jön az elhatározás, utána az akaraterő és a kitartás, a találékonyság, és azután már könnyebben fog menni, mert annyi előnyét tapasztaljuk, hogy az tovább motivál.

Fogyás, vitalitás, testi-lelki harmónia, milyen előnyökkel számolhatunk?

A paleo táplálkozás segít beállítani az optimális testsúlyt. Sokan lefogynak tőle, de olyan is akad, aki addig felszívódási zavarok miatt túl sovány volt és végre képes hízni. Az energiaszint sokkal egyenletesebb lesz, nincsenek a nagy délutáni elálmosodások, amelyek általában csoki evésbe torkollnak. A vércukor és az inzulinszint kiegyensúlyozottabb és alacsonyabb lesz, szélsőséges kilengések nélkül. Az is előfordul, hogy valaki a legszembetűnőbb változást a kedélyállapotában észleli. Tettrekészség, derű, állóképesség jellemzi a paleósokat. Eddigi pályafutásom legműködőképesebb étrendje a paleo, hosszútávon tartható, változatos, egészséges. Megelőzésre és az egészség visszaszerzésének folyamatában egyaránt használható.

Létezik olyan hogy gyerek-paleo receptek, ha igen akkor hol nézhetünk utána?

Természetesen létezik. Épp most írok paleo szakácskönyvet kifejezetten gyerekeknek. Május végén fog megjelenni. A paleo receptek közül nagyon sok alkalmas arra, hogy gyerekeknek is kínáljuk. Például az amúgy esetleg problémás zöldségevést megoldhatjuk fasírtok, lepények, gombócok, pogácsák formájában tálalt zöldségekkel.

Nobel-díjas tudósunk, Szentgyörgyi Albert szerint a C-vitamin az egészség kulcsa, Ön szerint mi a helyes táplálkozás titka, amit gyermekeinknek is kötelesek vagyunk megtanítani?

A „helyes” táplálkozás receptje nem uniform. Mindenkinek a szervezete egy egyéni biokémiát magában foglaló egység. Mindig is a személyre szabottság híve voltam, munkám során azt tapasztalom, hogy ez az igazán sikeres életmód tanácsadás kulcsa. Nem szabad mereven ragaszkodni szélsőséges elvekhez. Természetesen vannak alapvető tézisek, amiket mindenkire érvényesnek tartok. De mi marad az előadásra, ha itt mindent elmondok?!

előadás:

Mezei Elmíra: Edd magad okosra! c. előadása

2013 Február 02. 17.00, IBS Színpad (II.ker. Tárogató út 2-4.)

Információ:

tel: 3912525, 06/203507356, 06/205838852

jegyrendelés: aborbath@ibs-b.hu, info@felelosszulokiskolaja.hu

www.jegymester.hu

kapcsolódó linkek:

http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu/

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-etelrendeles-a-gastroyaltol.htm