Bűnüldözők: gyilkosság, drogok, bandák a CBS Reality csatornán. A drogprobléma sokunk számára távolinak tűnhet, ám a Nemzeti Drog Fókuszpont legfrissebb, 2012-es Éves Jelentéséből kiderül, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények közvetlen környezetünkben ugyanúgy gondot jelentenek, mint a világ más tájain.

A CBS három részes dokumentumsorozata most betekintést enged az ilyen és ehhez hasonló bűnesetekbe Új-Zéland bűnügyi történelmén keresztül. A mélyen eltemetett, hátborzongató esetek közt találunk kábítószer razziákat, brutális gyilkosságokat, illetve a nemzetközi címlapokat megjárt, hírhedt ügyeket is.

 

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2012-es Éves Jelentése szerint hazánkban a droggal kapcsolatos bűnesetek száma az elmúlt három évben folyamatosan nőtt, és jelenleg éves szinten megközelíti a 6.000-et. A kábítószer termesztéséhez, előállításához, illetve a tároláshoz és szállításhoz kapcsolódó esetek a legjellemzőbbek. Ezek teszik ki az esetek több mint 80%-át. A drog forgalomba hozatalával kapcsolatos, illetve a kábítószerfüggő személyek által elkövetett esetek aránya pedig csupán 10-10% körül mozog. A bűncselekményeket főként kannabisszal és amfetaminnal hozhatók kapcsolatba az utóbbi időszakban, érdekes ugyanakkor, hogy mind az amfetamin, mind a kokain hatóanyaga egyre koncentráltabbá vált.

Szomorú tény, hogy az elkövetők között folyamatosan nő a fiatalkorúak aránya, akik gyakran nem is tudnak kikerülni a drog bűvköréből, és egyre mélyebbre kerülnek. Nem véletlen, hogy a bűncselekmények több mint harmadát a 19-24 éves korosztályhoz kötik. A legtöbb eset főként Budapesten és Pest megyében összpontosul, de a kábítószer bűnözés arányaiban jelentős Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében is.

A CBS Reality most közelebb hozza nekünk ezt problémakört, és élethűen megidézi az Új-Zélandi Rendőrség Nyomozói Irodájának titkokkal teli világát, valós eseményeit. A rendőrök beavatnak minket személyes történeteikbe és elfogulatlanul számolnak be a közelmúlt leghírhedtebb eseteiről. Ebből született ez a felkavaróan őszinte, megható és ellenállhatatlan sorozat, „Bűnüldözők: gyilkosság, drogok, bandák” címmel, amit február 17-től 24-ig minden szombat és vasárnap 22:00 órakor láthatnak a megújult CBS Reality csatornán.