Aktív képJúlius 10-ig mindenki módosíthatja jelentkezési sorrendjét egy alkalommal és csak a korábban megjelölt helyek között, valamint törölhet is megjelölt helyet a listából, amennyiben úgy jobbnak látja. A felvi.hu pályaorientációs tanácsadása továbbra is várja a bizonytalan jelentkezőket. Kiss István, az Educatio Kht. pszichológusa a személyes pályaorientációs tanácsadás tapasztalatairól elmondta, hogy az elmúlt két hónapban a szolgáltatás maximális kihasználtság mellett működött. Sok jelentkező érkezett teljes bizonytalansággal, voltak, akik a rengeteg meghirdetett szak közül nem tudtak választani, mások leblokkoltak, teljesen tanácstalanul álltak a jelentkezési határidő előtt. "Mindkét csoportban igyekeztünk két-három lehetséges irányt kijelölni a továbbhaladáshoz, de ezzel még nem ért véget számukra a pályaorientációs folyamat" – jelezte a pszichológus.
Kiss István elmondta, hogy a tanácsadást kérő jelentkezők többségének el kellett mondani, a diploma nem egyenlő a biztos elhelyezkedéssel és a magas fizetéssel, biztos megélhetést garantáló papír nincs, viszont a megfelelően alkalmazó, rátermett pályakezdő kezében mindegyik diploma ilyen lehet.

Jó tanácsok a finisben
A jelentkezőnek ideális esetben érdemes egy viszonylag konkrét szakmai jövőképpel rendelkeznie, hogy mivel szeretne foglalkozni, mit szeretne elérni az elkövetkezendő pár évben, egy évtizedben. Mi az a munkakör, amelyet örömmel látna el, amelyért hajlandó lenne áldozatokat hozni és bizonyos dolgokról lemondani – javasolja Kiss.
A jelentkezések, vagy az utolsó módosítás lehetősége előtt érdemes még utoljára számba vennie a felvételizőnek, hogy az elmúlt években mik voltak azok a mozzanatok, akciók, melyekért elismerést kapott, büszkeséggel töltötte el saját teljesítménye. Itt természetesen nem csak azokról a tantárgyakról van szó, melyeket ötösre teljesített az illető, inkább olyan apróságnak tűnhető dolgokról, mint pl. egy buli vagy osztálykirándulás megszervezése, egy sportnap lebonyolítása, vagy akár a gólyabálon bemutatott táncösszeállítás szellemi megtervezése. Minden olyan program, helyzet, amiben a felvételiző kellemesen, komfortosan érezte magát, teljesített valamilyen kihívást, majd végül büszkén térhetett haza. Jó kiindulópont lehet azt vizsgálni, hogy például egy buli, vagy osztálykirándulás megszervezésénél a helyszín, étel, programok megszervezését, vagy a költségvetés megtervezését élvezte a jelentkező. Kiss István szerint ezek mind-mind utat mutathatnak, segíthetnek a választásban. Amennyiben megtalálja a jelentkező, hogy a szóban forgó kompetenciák mely szakmák esetében hasznosíthatók, akkor már csak az ahhoz vezető szakot kell megtalálnia a felvételizőnek.

A módosítást csak hosszas megfontolás után javasolja a felvi.hu
A beszámítandó érdemjegyek ismeretében viszonylag egyszerű stratégiát építeni, hogy milyen legyen az intézményi és szaksorrend. Amennyiben biztos a jelentkező a választott irány helyességében, érdemes az azonos területen induló felsőfokú szakképzésben indított képzést megjelölni – tanácsolja Kiss.
A pályatanácsadó óva inti a felvételizőket, hogy a cél csupán a felsőoktatásba való bekerülés legyen, ebben az esetben ugyanis azt jósolja, hogy a hallgató nem tudja magát rávenni a tanulásra, ráadásul a szak iránt érdeklődő társaival sem találja majd a közös hangot.
A pályatanácsadó azt is hozzátette, ha valaki kicsit későn érő típus, nem kell elkapkodni ezt a nehéz döntést, érdemes inkább elmenni egy évre dolgozni, tapasztalatot szerezni, nyelvet tanulni, jogosítványt szerezni, hisz ezek mind javítanak a későbbi elhelyezkedési esélyeken, ráadásul segíthetnek megtalálni az áhított szakmát, szakot.

Segítség lehet a felvi.hu oldalon elérhető pályaorientáció rovat.
Forrás: edupress.hu