Budapest, 2013. szeptember 26. – 150 gyerek ül sakktáblához vasárnap a GE Sakkpalota Kupán a 2007 óta minden évben megrendezett Polgár Sakkfesztivál keretében. Az ország számos településéről érkező iskolások közül 100 gyerek amatőr kategóriában, 50 pedig versenyengedéllyel, külön csoportban méri össze tudását.

 

A hetedik éve visszatérő rendezvény programsorozata, melynek minden évben a Polgár nővérek elleni szimultán a fénypontja, idén fontos ponttal bővült. A fesztiválon nagy teret kap a 2013 márciusától a Nemzeti Alaptantervbe bekerült tehetségfejlesztő Sakkpalota program, amelyet a Polgár Judit Sakk Alapítvány tervezett meg, és dolgozott ki szakértői csoport bevonásával. Az alapítvány alapvető célkitűzése, hogy a sakkot, mint oktatási eszközt, a képesség-, és személyiségfejlesztés terén az egyik leghatékonyabb pedagógiai módszert világszerte népszerűsítse, a gyerekek számára lehetővé tegye, hogy a sakkjáték valamennyi képességfejlesztő hatásával, egyedi és komplex tanterv segítségével megismerkedhessenek.

A Sakkpalota program keretében megvalósuló Sakkpalota Kupára Budapestről és vidékről, többek között Nagykanizsáról, Kiskunhalasról, Debrecenből, Csongrádból, Egerből, Pécsről és Hajdúböszörményből érkeznek diákok, akik iskoláik képviseletében küzdenek a bajnoki címért. Idén először lett meghirdetve a bajnokság versenyengedéllyel nem rendelkezők részére is, ami a résztvevők számára a későbbi versenyzővé válás fontos lépése lehet.

„A közoktatásra kidolgozott Sakkpalota programom 2013-tól bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, és ez az eddigi tapasztalatok alapján a gyerekek által rendkívül szerethető Sakkpalota szeptember 29-én a Művészetek Palotájában is megnyitja kapuit” – mondta Polgár Judit a Sakkfesztivál megálmodója és szervezője.

A Sakkplalota program keretében iskolásoknak rendezett Kupa támogatásáról Agostino Renna, a GE Fényforrás üzletágának vezetője a következőket mondta: „Nem nehéz párhuzamot vonni a sakkban alkalmazott stratégiai gondolkodás és az üzleti világban elért sikerekhez szükséges készségek között. Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk a gondolkodásra, tervezésre, problémamegoldásra való nevelést, mert hiszünk benne, hogy ezeken keresztül vezet az út innovációhoz, a kitűzött célok eléréséhez, egyszóval a sikerhez.”

Helyszín: Művészetek Palotája

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1

Időpont: 2013. szeptember 29.

 

A versenyről részletes információ itt található:

http://www.sakkfesztival.com/index.php/hu/aktualis#kupa