Nemzetközi megállapodást kötöttek a Visegrádi Egyetemi Szövetség (Visegrad University Association – VUA) doktoranduszai, illetve mesterszakos hallgatói a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán (SZIE)

mely a VUA égisze alatt adott otthont a doktoranduszok számára első alkalommal rendezett tudományos szimpóziumnak október 3-5. között. Az összefogás a VUA Youth albizottság létrehozását célozta, mely a hallgatók számára is lehetővé teszi a közös gondolkodást és együttműködések kialakítását a Szövetségen belül.

 

A Szent István Egyetem adott otthont a Visegrádi Egyetemi Szövetség első, doktoranduszok számára rendezett szimpóziumának, melynek keretein belül több mint száz résztvevővel 20 ország hallgatói képviseltették magukat, előadásokon vettek részt és ismertették saját kutatási eredményeiket is. „A gödöllői intézmény már kezdetek óta aktív tagja a VUA-nak, így Dr. Peter Bielik, a Nyitrai Agrártudományi Egyetem rektora, a Szövetség elnöke kért fel minket arra, hogy a Szövetség égisze alatt a SZIE adjon otthont a konferenciának” – mondta Dr. Nagy Henrietta, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettese, aki egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy a konferencián 20 ország több mint 100 hallgatója képviseltette magát. Így többek közt Olaszországból, Oroszországból, Ukrajnából, Horvátországból, Németországból, Afganisztánból, Vietnámból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Moldovából, Koszovóból, Macedóniából, Etiópiából és Kenyából is érkeztek mesterszakos hallgatók, valamint doktoranduszok.

A szimpózium keretein belül megalakult a VUA Youth albizottság, melynek alapító okiratát Dr. Peter Bielik, a Szövetség elnöke, Dr. Janusz Zmija, a Szövetség alelnöke és Dr. Tőzsér János, a SZIE intézményvezetője is aláírták. A hallgatók által szorgalmazott kezdeményezéssel a Visegrádi Egyetemi Szövetségben résztvevő felsőoktatási intézmények hallgatóinak szorosabb együttműködését kívánják megteremteni. „Gödöllő szeretne ebben az albizottságban is aktív szerepet vállalni” – hangsúlyozta Dr. Nagy Henrietta.

Dr. Peter Bielik szerint új szakasz kezdődött a Szövetség történetében, hiszen a VUA Youth létrehozásával az intézményvezetőkön kívül már a hallgatókat is be tudják vonni a munkába. „Természetesen nemcsak a visegrádi országok hallgatóinak van lehetősége csatlakozni ehhez az új kezdeményezéshez, hanem az Európai Unión kívülről is várjuk a jelentkezőket, hogy közösen dolgozhassunk ki új programokat, illetve lehetőségeket, nemcsak hallgatói, hanem kutatási csereprogramokra vonatkozóan is” – mondta a VUA elnöke hangsúlyozva, hogy Szövetségükhöz eddig 28 ország 50 egyeteme csatlakozott.

{module Forrás: edupress|none}