A Tempus Közalapítvány szervezésében kétnapos műhelymunkával és egy magyar pavilonnal mutatkozik be a magyar felsőoktatás a jakartai Európai Felsőoktatási Vásáron, melyet október 12-én és 13-án rendeznek Indonézia fővárosában.

A rendezvényen tizenhat magyar felsőoktatási intézmény vesz részt. A felsőoktatási vásárra, mely az Európai Unió szervezésében valósul meg, 10 ezer diákot várnak. A Tempus Közalapítvány célja, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe azáltal, hogy fórumot teremt az indonéz-magyar intézmények együttműködésének.

 

A több mint 230 milliós népességet számláló Indonézia két városában (Surabaya és Jakarta) rendezik október elején az Európai Felsőoktatási Vásárt. Jakartában 119 standon mutatkoznak meg az európai felsőoktatás képviselői. A magyar pavilonban 16 felsőoktatási intézménnyel találkozhatnak a látogatók.

Az indonéziai Európai Felsőoktatási Vásáron (EHEF) való részvétel és az ezt megelőző két napos Indonéz–Magyar Felsőoktatási Fórum célja, hogy minél több hallgatót vonzzon a magyar egyetemekre és főiskolákra, valamint lehetőséget biztosítson a felsőoktatási intézmények közötti még szorosabb együttműködések kialakítására.

Az október 10–11-én zajló indonéz–magyar eszmecserét Bus Szilveszter, Magyarország indonéziai nagykövete, Dr. Illah Sailah az indonéz Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatásért felelős főosztályának oktatásügyi vezetője, valamint Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány pécsi Campus Hungary csoport vezetője nyitotta meg október 10-én, helyi idő szerint 9.30-kor, az EHEF-nek is otthont adó jakartai Grand Sahida Jaya Hotelben.

Bus Szilveszter nagykövet nyitóbeszédében kiemelte: „Első alkalommal képviseltették magukat ilyen nagy számban hazánk legkiválóbb felsőoktatási intézményei. A Tempus Közalapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarország – 16 felsőoktatási intézmény képviseltetésével – az egyik legnagyobb kiállító az indonéziai Európai Felsőoktatási Vásáron. A magyar felsőoktatás folyamatos reformokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben annak érdekében, hogy fenntartsa és megerősítse vezető szerepét, innovációs versenyképességét. A magyar tapasztalatok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Indonézia az innováció egyik globális motorjává, a világ új laboratóriumává váljon. A Stipendium Hungaricum és más ösztöndíjprogramokon keresztül valódi globális tudásközpontok létrehozását célozzuk” – tette hozzá.

A kétnapos közös munka során megvitatják a magyar és indonéziai felsőoktatás, valamint a műhelymunkát szervező Tempus Közalapítvány képviselői, hogyan tudnának szorosabban együttműködni, azért hogy a hazánkban tanuló külföldi hallgatók létszámát megnöveljék, és eredményesen pályázzanak közösen a 2014–20 között elérhető európai uniós forrásokra.

Prof. dr. Borbély Attila, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke, a Wekerle Sándor üzleti főiskola rektora elmondta, hogy: „A Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának kiemelt feladata az országok és a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok erősegítése, elmélyítése. Az indonéz és a magyar együttműködés alapjait a két ország kormányai által aláírt »memorandum« rögzíti. Ennek részeként Magyarország 50 indonéz hallgató részére ajánlott fel ösztöndíjat.”

„A Szent István Egyetem kiemelt stratégiai területe Ázsia, így az elmúlt években számos együttműködési megállapodás született a régióban. Az EHEF idején egy új kétoldalú megállapodást és egy szándéknyilatkozatot kötünk, valamint egy meglevő együttműködést bővítünk ki. Nyitottak vagyunk továbbá állatorvosi, agrármérnöki, gazdasági/üzleti valamint gépészmérnök képzéseink iránt érdeklődő hallgatók fogadására is” – mondta el Dr. Tarr Zsuzsanna Külkapcsolati Irodavezető.

„A Szegedi Tudományegyetemnek még nincs kétoldalú kapcsolata indonéz felsőoktatási intézményekkel, ez a rendezvény nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy körvonalazzuk az együttműködési lehetőségeket, a hallgatói mobilitásban éppúgy, mint a közös mesteri és doktori programok kidolgozásában” – nyilatkozta a Szegedi Tudományegyetem képviseletében jelen levő Balogné Molnár Gabriella a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője.

„A Pécsi Tudományegyetem számos teljes idejű és rövidebb angol nyelvű képzési programot kínál alap-, mester- és doktori szinten. A több évtizedes hagyománnyal rendelkező orvoskari programok mellett immár legtöbb karunk jelentkezik saját képzéseivel. Már az első nap érdeklődéssel találkoztam az orvosi és bölcsész programok iránt. Örömmel látom, hogy az indonéz partnerek, mind az állami, mind a magánegyetemek, a hallgatói mobilitáson túl az oktatói cserékben is érdekeltek, ezt minden partner kiemelten említette számomra” – tette hozzá dr. Erostyák János a Pécsi Tudományegyetem rektori szaktanácsadója.

Ennek érdekében a Tempus Közalapítvány a Balassi Intézettel konzorciumban több külföldi vásáron közösen is népszerűsíti a magyar felsőoktatást. Ilyen volt a 2013 szeptemberében Európa legnagyobb oktatási vására, az EAIE 2013, amelyen tizenegy felsőoktatási intézmény vett részt a Campus Hungary Program keretében Isztambulban.

A „Nemzeti Kiválóság Program – Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program” a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány együttműködésében, 3 623 797 376 forint értékű támogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.2.4. B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében valósul meg.

{module Forrás: edupress|none}