A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE), a Miskolci Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) írt alá stratégiai megállapodást a MOL november 13-án a Művészetek Palotájában.

A támogatás három évre szól, és az intézmények működéséhez, a régiókban egyedülálló természettudományos képzési program elindításához járul hozzá. Az aláírási ceremónián a rektorok mellett jelen volt Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár is, aki reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés további nagy cégek számára szolgál példaként.

„Az olaj- és gázipar fontos problémája a szakemberhiány. A MOL támogatásának legfontosabb célja, hogy minél több, nemzetközi szinten elfogadott, versenyképes szaktudással rendelkező diplomás kerüljön ki a hazai egyetemekről” – mondta megnyitóbeszédében Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az anyagi támogatás mellett a MOL szakemberei óraadóként részt vesznek az oktatásban, illetve néhány egyetem esetében MOL-telephelyeken biztosít gyakorlati képzést. Ezenkívül a MOL évente több száz hallgatónak nyújt szakmai gyakorlati lehetőséget, hogy az elméleti képzés mellett az iparág gyakorlati részéről is naprakész ismereteket szerezzenek. Fasimon Sándor kiemelte: a MOL harmadik alakalommal – 2007 és 2009 után – írt alá stratégiai megállapodást öt hazai felsőoktatási intézménnyel, mely együttműködés az egyedülálló természettudományos képzési programok finanszírozásán keresztül biztosítja, hogy nemzetközi szinten is versenyképes tudást biztosítanak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni kívánó hallgatóknak.

A MOL ügyvezető igazgatója a korábbi eredmények kapcsán megemlítette, hogy a Pannon Egyetemen nagy sikerrel működik a 2010-ben elindult MOL Ásványolaj és Petrolkémiai Technológia MSc kurzus és a MOL Tanszék, illetve az olajipari ellátási lánc menedzsment képzés. „Idén pedig egy szénhidrogén-ipari technológia fejlesztő szakmérnöki képzés kezdődik, szintén a MOL finanszírozásában” – fűzte hozzá. A veszprémi MOL Kurzus és Tanszék mintájára, az idei megállapodásoknak köszönhetően a Miskolci Egyetemen is megalakul majd egy MOL Tanszék, melynek szakjain elsősorban angol nyelvű olaj- és gázipari képzést kapnak a hallgatók. Ennek részeként a tervek szerint 2015-től elindul egy angol nyelvű olajipari geológus MSc képzés is.

A vállalat tervei szerint MOL specifikus vegyipari ismeretek oktatása is elkezdődik hamarosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának néhány szakirányán, valamint továbbra is szerepet vállal az Eötvös Loránd Tudományegyetem geológus és geofizikus képzésében.

Mindemellett a Szegedi Tudományegyetemen – a MOL kutatás-termelés szegmensének egyik legfontosabb K+F bázisán – megalakul a MOL Kutatásszervezési Koordinációs Központ, amelynek célja, hogy egy kézben fogja össze a MOL által támogatott karok hallgatóival, oktatóival, valamint a K+F programokkal kapcsolatos feladatokat.

„Szakemberekből a legnagyobb hiány a 30-40 éves korosztály körében van, ezt kell mielőbb pótolni. Ennek érdekében az kérjük az egyetemektől, hogy támogassák a gyakorlati képzések indítását” – zárta beszédét Fasimon Sándor.

Péceli Gábor, a BME rektora hangsúlyozta: a stabilitás és a kiszámíthatóság a legfontosabb az egyetemek életében, melyet felismert a MOL azzal, hogy megállapodást kötött a rangos intézményekkel. „Ez a két tényező szükséges ugyanis ahhoz, hogy a képzési programokat a gazdaság igényeihez tudjuk igazítani” – mondta a rektor, hozzátéve, a MOL ezzel a megállapodással a mecénás szerepét vállalja.

„Ez a mecenatúra a hazai felsőoktatás versenyképességét segíti” – csatlakozott kollégájához Karácsony András, az ELTE stratégiai ügyekért felelős rektorhelyettese.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora az együttműködés aláírását az intézmény jövőjét befolyásoló tényezőnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a MOL Tanszék megalakulása és az angol nyelvű kurzusok beindítása óriási jelentőségű az egyetem számára, illetve rámutatott, hogy csak Magyarországon csak a Miskolci Egyetemen van olaj- és gázipari mérnök képzés.

„Nemzetközi élvonalbeli innovációs tevékenységet folytat a MOL, ezért fontos a Pannon Egyetemnek ez az együttműködés” – jegyezte meg Friedler Ferenc rektor. A jövővel kapcsolatban elmondta: az oktatás, a kutatás és az innováció együttese tesz egy felsőoktatási intézményt nemzetközi élvonalba tartozóvá – ebben segít a MOL-lal kötött megállapodás.

Szabó Gábor, az SZTE rektora beszédében emlékeztetett: a MOL már 20 éve partnere a szegedi intézménynek, hozzátéve, hogy a hangsúly a partnerségen van, ugyanis a fontos ez, nem pedig az, hogy „utasításokat adjanak és megmondják nekünk a tutit”. A rektor kiemelte: színvonalas felsőoktatás csak ilyen együttműködések révén valósulhat meg.

A rektorok beszédét követően Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár köszönte meg a támogatást az egész felsőoktatás nevében, rámutatva, hogy ez az oktatás minden szintjére – alapképzéstől a doktori programig – kiterjed. „Fontos azért is, mert perspektívát ad a hallgatóknak, hiszen látják, hogy van eredménye, értelme annak, amit csinálnak” – mondta az államtitkár. Reményét fejezte ki továbbá, hogy ez a megállapodás példát mutat más nagy cégeknek is, és a MOL-hoz hasonlóan támogatják majd az egyetemeket.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport társasági igazgatója az esemény zárásaként megjegyezte: Szlovákiában, Horvátországban, Ausztriában és Romániában is van együttműködések felsőoktatási intézményekkel, de mind közül az itthoni a legkomplexebb.

{module Forrás: edupress|none}