Vértesboglári kirándulás, Mikuláslátogatás – két példa azon nyeremények közül, melyet az „Óvd magad, védd a kisebbet!” című dohányzásellenes pályázat nyertesei érdemeltek ki. A pályázatra 35 óvoda jelentkezett, a legjobbak között pedig öt óvodát hívtak meg a november 21-ei zárórendezvényre, Nagykarácsony településre

Mikulásfalvára: az úrhidai, a nagyvenyimi, az alapi, az előszállási és a pákozdi gyerekeket.

Csökkent az elmúlt években a dohányzó fiatalok száma: 2008-hoz képest tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik – bevallásuk szerint – soha nem „füstölnek”. Számos új szabály született ugyanis az elmúlt pár évben: kitiltották a füstölőket a zárt helyekről, a dobozok 75 százalékát ma már sokkoló képekkel kell befedni, a fiataloknak pedig egyre kevesebb alkalmuk nyílik dohánytermékek vásárlására a trafikok megjelenésével. A „Ne gyújts rá” világnap alkalmából Fejér megyében „Óvd magad, védd a kisebbet!” pályázatot is kiírtak: a nagykarácsonyi központi rendezvényen, november 21-én a nyertes úrhidai, nagyvenyimi, alapi, előszállási és pákozdi óvodák 25-25 fős csoportjai látogathatták meg nyereményként a Mikulást.

„Az előző év sikerén felbuzdulva, 2013-ban is meghirdettük pályázatunkat, melyre idén már 35 óvoda jelentkezett. Minden pályázó nyer: a mentális elismerésen kívül ajándékcsomag, Mikuláslátogatás, Bicskei Ödön-major túra, vértesboglári kirándulás az aktivitás jutalma” – mondta el Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető főorvos, majd kihirdette az „Óvd magad, védd a kisebbet!” pályázat eredményét. Scheier Zsolt, Nagykarácsony polgármestere hozzátette: december 1-jén adventi gyertyagyújtással és azt követően egészen december 22-ig ünnepi gyermekprogramokkal várnak mindenkit a 18. Országos Mikulás Fesztiválon, Mikulásfalván.

„Ne gyújts, rá!”

A nemzetközi „Ne gyújts, rá!” mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. Célja a társadalom figyelmét felhívni az aktív és a passzív dohányzás veszélyeire. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve központi rendezvényét ebben az évben is Nagykarácsonyban tartja, melynek során kihirdeti az „Óvd magad, védd a kisebbet!” pályázat eredményét.

Tavaly a 14-21 éves fiatalok 67 százaléka naponta rágyújtott: a fiatalok egy hónapban átlagosan 6.400 forintot költöttek cigarettára – minden második megkérdezett naponta átlagosan több mint öt szálat szívott el. Meglepő az az adat is, mely szerint a napi 10 szálnál többet elfüstölők több mint fele úgy érezte, hogy ez a mennyiségű cigi kevésnek, legfeljebb átlagosnak számít.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte 1,3 milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt. A november 21-ei „Ne gyújts rá” világnapon arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy legalább erre a napra függesszék fel káros szenvedélyüket. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azt szeretné elérni, ha ez a füstmentes időszak egy életen át tartana.

{module Forrás: edupress}