A köznevelésért felelős államtitkár szerint páratlan siker az a kezdeményezés, amely a középiskolásoknak közösségi szolgálat elvégzését írja elő az érettségi feltételeként.

 

Hoffmann Rózsa hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a diákok legalább 50 órában végeznek szolgálatot másokért, segítenek olyanoknak, akik arra rászorulnak, végeznek olyan tevékenységet, amelyre a közösségnek szüksége van. A középiskolák egynegyedében a diákok már megkezdték a közösségi szolgálatot – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: általában tetszés övezte a kezdeményezést, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeres az akció, nagy az érdeklődés az iskolák részéről. Több tanintézményben már a törvényi előírás előtt gyakorlat volt a közösségi szolgálat – jegyezte meg.

Közölte: a program megvalósításába fontos partnereket, szervezeteket is bevontak, egyebek mellett a kultúra, a katasztrófavédelem, a környezetvédelem területéről, továbbá oktatási intézményeket.

Az eseményen, amelyet a XII. kerületi Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola épületében tartottak – ahol szintén segítenek középiskolások -, az államtitkár hangsúlyozta: a diákok maguk választhatják meg a szolgálat formáját, az iskolák dolga a szervezés. Az intézményeket arra buzdítják, hogy a gyermekek akaratának engedve segítsék a munkaórák végzését – fűzte hozzá.

Hoffmann Rózsa úgy vélte, a közösségi szolgálat elvégzését „olyan nagyon nem is kell ellenőrizni”, az eddig tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a diákok szívesen végzik ezt a munkát, mert még ha kezdetben idegenkedtek is a feladattól, időközben megtapasztalták, hogy „adni jó dolog”. Hozzáfűzte: az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fiatalokban megvan a segíteni akarás.

Az államtitkár arra is kitért, hogy december 5. az önkéntesség világnapja, ebből az alkalomból a köznevelésért felelős államtitkárság azoknak a középiskoláknak, amelyek eddig a legintenzívebben kapcsolódtak be a programba, elismerő oklevéllel köszöni meg tevékenységüket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a megújult Nemzeti Alaptanterv egyik eleme az önkéntességet támogató, kötelezően előírt iskolai közösségi szolgálat. Az érettségi bizonyítvány kiadásához 2016-ban már nélkülözhetetlen az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése, amelyet három év alatt lehet elvégezni.

Forrás:http://oktatas.tlap.hu