A felsőoktatási államtitkár szerint várhatóan több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól.Klinghammer István kifejtette: a kormány döntése biztatást adhat, hogy lehet tanulni kisbaba vállalása, nevelése mellett.

Egyúttal rámutatott, hogy a gyermekgondozási díjra a szülők egyike lesz jogosult, de az lehet az édesapa is, ha így kedvezőbb a gyermekes párnak.

Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke azt mondta: örömteli pillanat, aminek részesei lehetnek. A DOSZ idei programjának meghatározó része volt ennek a kérdésnek a rendezése. A doktori képzésben elsősorban a 23-30 éves korosztály vesz részt, ezért „halmozottan” érinti őket a kormány döntése, amelyet üdvözölnek – mondta, kiemelve: az elmúlt időszakban erre egyáltalán nem volt lehetőség.

A DOSZ elnöke kitért arra is, szeretnék elérni, hogy a doktori évek a nyugdíjjogosultságba is beszámítsanak. Felvetették továbbá a kormányzattal folytatott tárgyalásokon, hogy a kollégiumokban a gyermeket vállaló doktori pároknak legyen lehetőségük ellátásra, ott szállást kaphassanak. E téren szintén pozitív visszhangra találtak – jegyezte meg.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese kiemelte: szintén üdvözlik a lépést, bíznak abban, hogy az beváltja a hozzá fűzött reményeket. A hallgatói vezető is megjegyezte, hogy várhatóan több ezer hallgatót érinthet az intézkedés, és kiemelten fontos minden olyan kormányzati lépés, amely a gyermekvállalási kedvet előmozdítja.

Januártól az a hallgató, vagy frissen diplomázott szülő is jogosult lesz a gyedre, aki a szülést megelőző két éven belül felsőfokú szakképzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és a jogviszony alatt ad életet gyermekének, akit saját háztartásában nevel. Az a kismama is jogosult lesz a juttatásra, aki a jogviszony szüneteltetését, vagy megszűnését követő egy éven belül szüli meg gyermekét.

A felsőfokú alapképzésben, illetve szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben résztvevő hallgató esetén a gyed összege a bruttó 98 ezer forintos minimálbér 70 százaléka. A mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben, vagy doktori képzésben a garantált bérminimum 114 ezer forintos összegének 70 százaléka.

Ha a gyedet igénybe vevő szülő legalább 185 nap biztosítási idővel rendelkezik, akkor a 180 nap hallgatói jogviszony beszámításával az általános szabályok szerinti terhességi-gyermekágyi segélyre is jogosultságot szerez.

Az új szabályok a 2014. január 1. után született gyermekek esetében érvényesek, azok egy éves koráig.

{module Forrás: edupress}