Nemcsak az eddigi rezidensösztöndíjakat hirdetik meg újra, de új lehetőségként jelenik meg a Gábor Aurél-ösztöndíj, amelynek keretében 15 rezidens részesülhet havi 200 ezer forintos juttatásban – mondta el Szócska Miklós egészségügyi államtitkár november 28-án a Heim Pál Gyermekkórházban. A pályázóknak összesen 756 millió forint áll majd rendelkezésére.

A már bevált ösztöndíjak közé tartozik az ismételten meghirdetett Markusovszky-ösztöndíj, amely nem kevesebb, mint 550 szakorvosjelöltnek jelent saját díjazásán felül havi 100 ezres kiegészítést. 20 gyógyszerészjelölt számára a Than Károly-ösztöndíj biztosít majd újból lehetőséget a keresetkiegészítésre, szintén havi nettó százezer forinttal, a csecsemő- és gyermekgyógyászok közül 15-en pedig havi 200 ezer forintot kaphatnak a Méhes Károly-ösztöndíjnak hála.

 

Mindezek mellett új lehetőségként jelenik meg a Gábor Aurél-ösztöndíj, amely 15 fő számára jelent majd havi 200 ezer forintos juttatást. Mindegyik ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy a rezidensek vállalják, a jövőben legalább egy meghatározott ideig a magyar egészségügyben dolgoznak majd, s természetesen azt is, hogy soha nem fogadnak el hálapénzt.

A most meghirdetett ösztöndíjakra a költségvetésből 756 millió forintot különített el a kormányzat. Szócska Miklós államtitkár utalt arra is, hogy szerinte többek között a programok sikerének köszönhető, hogy kevesebb szakorvosjelölt akar külföldön munkát vállalni Magyarország helyett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még júliusban tette közzé statisztikáját, melynek alapján jelentősen csökkent az elvándorolni szándékozók aránya. A számok alapján 2013 első felében 454 orvos kért hatósági bizonyítványt, míg a tavalyi év azonos időszakában 542, és az első alkalommal kérvényezők száma is alacsonyabb volt. Az államtitkárság akkor kiemelte, hogy leginkább a 35 évnél fiatalabb orvosok és szakorvosjelöltek körében csökkent a hajlandóság a külföldre távozásra.

 

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás akkor egyetértett abban, hogy az ösztöndíj-programok hatékonyak az elvándorlási kedv csökkentésében, éppen ezért a szervezet ezek folytatását, valamint többek között a Markusovszky-ösztöndíj kibővítését javasolta. Egy évvel ezelőtt Dénes elődje, Papp Magor is nyilatkozott a kérdésben az MTI-nek, ő akkor úgy látta, hogy bár az ösztöndíj motiváló tényező, leginkább áthidaló megoldás lehet a kérdésben.

Szócska Miklós sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a különféle ösztöndíjakra eddig összesen 1107-en jelentkeztek, köztük 1075 szakorvos-, illetve 32 szakgyógyszerészjelölt. Az újonnan meghirdetett programokra már most is pályázhatnak a rezidensek, a jelentkezési időszak 2014. január 3-ig tart, a pályázóknak az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz kell fordulniuk.

Forrás: edupress.hu