A társadalmi felelősségvállalás szemléletét kívánja a kormány erősíteni az iskolai kötelező közösségi szolgálat bevezetésével. Cél, hogy az önkéntességet a gyakorlatban is kipróbáló diákok tudatos, felelősségteljes, aktív állampolgárrá váljanak.

Minden évben december 5-én ünneplik az önkéntesség világnapját, ez alkalommal Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár elismerő oklevelet adott át azoknak az iskoláknak, melyek élen jártak a közösségi szolgálat bevezetésében.

Az elismerésben az a 11 középiskola részesült, amelyben valamennyi diák megkezdte a 2016-tól az érettségi előfeltételévé tett 50 órás közösségi munka telesítését.

A köznevelési törvényben rögzített intézkedés elsősorban azt szolgálja, hogy a szemléletváltás következzen be a fiatalok szűkebb és tágabb környezetéhez, a rászorulókhoz és a közjóhoz fűződő viszonyában. Nem titkolt célja, hogy a felnövekvő nemzedékben erősítse a szolidaritás és tolerancia érzését, valamint fejlessze az együttműködő és a problémamegoldó képességet.

A tanulók érdeklődésüknek megfelelő tevékenységek közül választhatnak: egészségügyi, szociális, jótékonysági, oktatási, kulturális, közösségi, környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi területen vállalhatnak segítő munkát.

A tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy a szolgálat teljesítésével a fiatalok a környezetükben élő, segítségre szoruló emberek problémái iránt nyitottabbá válnak. Az együttérzés, a másokra odafigyelés nem csak gazdagabbá teszi a felnövekvő nemzedék személyiségét, de egyúttal jobb és élhetőbb világot teremt.

Elismerésben a következő iskolák részesülnek:

Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola (Mosonmagyaróvár); Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Sopron); Jerikó Keresztény Humán Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola (Budapest); ADDETUR Baptista Gimnázium és Szakközépiskola (Budapest); Hámori András Szakközépiskola és Szakiskola (Tiszafüred); Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium (Szombathely); Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (Ajka); Páterdombi Szakképző Iskola (Zalaegerszeg); Budapest XIV. Kerületi Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola; Illéssy Sándor Baptista Szakközép- és Szakiskola (Kisújszállás).

{module Forrás: edupress|none}