Ki mint vet, úgy arat– avagy a következmények

Minden tettednek következményei lesznek. Te sem fogod megúszni, úgyhogy jobb, ha felkészülsz!

Ha jól választasz, akkor elégedett leszel, örülni fogsz az otthonodnak, boldogan látod vendégül a szeretteidet és nyugodtan hajtod álomra a fejedet.
Ha lesz is gondod, az semmiképp sem a lakásod miatt lesz.

No és ha elhamarkodottan döntesz?
Nap mint nap szembesülsz a tévedéseddel, kellemetlenül és kényelmetlenül érzed magad, bosszús és csalódott leszel.

Mivel tökéletes ingatlan nincs, ezért meg kell alkudnod. Valamit valamiért. Lemondhatsz valamiért egy előny miatt. Egy olyan előny miatt, ami Neked fontos. Pl. a szép panorámáért, a rokonság közelségéért, a kedvezőbb árért.
Még így is megéri � az előnyök bőven kárpótolni fognak a kényelmetlenségekért.

Más az, ha számítasz egy-két kényelmetlenségre és nem érnek váratlanul, és más az, ha arculcsapásként ér a felismerés.

No de akkor lássuk a medvét!

Hogy járhatsz, mi vár Rád, ha nem elég körültekintően választasz?

Környezettel kapcsolatos problémák

Közlekedési nehézségek

A megvásárolt ház vagy lakás túl messze fekszik a munkahelyedtől, iskolától, idős szülőktől, stb, ezért túl sok idő megy el a közlekedésre.

A tömegközlekedés borzasztó: túl ritkán indulnak a járatok, azok is túlzsúfolva. A megálló kényelmetlenül messze van. Hogy eljuss a munkahelyre, boltba, többször is át kell szállnod. Visszafele rengeteget kell várakoznod a megállókban.

A lakóhelyedtől a munkahelyig, iskoláig, stb� rémálom autóval eljutni. Mindennap órákat araszolhatsz a dugóban. Vagy azt választod emiatt, hogy hajnalban indulsz és a délutáni csúcs után érkezel.

Az út nemcsak nagyon forgalmas, hanem veszélyes is. Százzal dübörögnek teherautók, kamionok. A halálos balesetek statisztikája nagyon lesújtó.

A biztonságos közlekedés hiánya

Az otthonod közelében nincs jelzőlámpa a gyalogosok védelmére. Pedig a forgalom indokolttá tenné. Rosszabb esetben még zebra sincs. Így gyermekeidet vagy folyton kísérgeted, vagy rettegsz.

Parkolási problémák

A közelben nem találsz eladó vagy kiadó garázst. Kénytelen vagy az autódat az utcán parkoltatni. A parkolók dugig vannak, sokszor csak messze tudsz megállni. Legrosszabb esetben még fizetned is kell a parkolásért.

Messze vannak a szolgáltatók

A bolt messze van. Jobb esetben akad a közelben egy kisbolt, de nem sokra mégy vele: a választék szegényes, az ár csillagászati. A bevásárláshoz (még egy kenyér vagy tej miatt is) járműre kell szállnod.

Nemcsak a bolt van messze, de a szolgáltatók, az orvos, a gyógyszertár sincs elérhető közelségben.

Messze van a központtól

Nem elég, hogy messze laksz a központtól, de a barátaidat is meglehetősen nehéz kicsalogatni.

Zaj

A ház mellett óvoda/ iskola működik. Az jó, hogy ha megfelelő színvonalú, akkor a gyermekednek nem kell messzire mennie, de ha pl. otthon dolgozol, a zsivaj zavaró lehet.

Ugyanígy idegesítő lehet a harangszót hallgatni, főleg ha nem csak délben és misére kongatnak, hanem minden negyedet üt. Bár � sokan állítják – egy idő után úgy meg lehet szokni, hogy észre sem veszed.

Sajnos az utcai zenészek játéka sem mindig szívet és fület gyönyörködtető.

Zaj + rezgés

Az épület előtt eldübörgő járművek, fóleg teherautó és villamos által keltett zaj és rezgés is zavaró. Ennél is rosszabb a helyzet, ha vonat, repülő és más hangos, rezgéskeltő jármű a zajforrás. Az épület szerkezetének sem tesz jót a sok rázkódás. (valahányszor egy jármű elhalad, a ház megremeg)

Zaj + koszos levegő

Lakásod vagy házad egy olyan forgalmas helyen van, ahol a nagy zaj és a por (szmog) miatt nem lehet ablakot nyitni.

Züllött környék

Alkoholista, lumpen alakok randalíroznak, drogosok tanyáznak a lakásod közelében, a kapualjban pedig hajléktalanok alszanak.
A közelben van pár kocsma, szexbolt, játékterem és erotikus szalon is.

Tájékozatlanság

Egy gyorsforgalmi út épül közvetlen a ház előtt. Erről tudhattál volna, ha utánakérdezel a helyi önkormányzatnál (benne van a rendezési tervben).

Lakással kapcsolatos problémák

Tárolóhely hiánya

A lakásban nincs elég tárolóhely. Nincs külön spájz vagy gardrób, és mivel a beépített előszobaszekrényt is kiszedték (hely nyerés miatt), így igazán gondban vagy, ha valamit el akarsz rejteni szem elől.

Kevés szoba

A lakás túl kicsi a családnak. Nem lesz külön szobájuk a testvéreknek, az idős szülőt is csak a gyerekszobában tudod elhelyezni.

Rossz elosztás

A lakásban nem külön nyílóak a szobák, így vagy a nagymama kuksol a belső szobában reggelig (és lehetőleg kevés folyadékot fogyaszt este, nehogy baj legyen) mert nem akar véletlenül egy intim pillanatban benyitni a külső (átjáró) szobába, vagy a szerelmespárnak van 8-kor takarodó, nehogy később felverjék a nagyit.

Méret probléma

A megvásárolt ház vagy lakás túl nagy. Felében már fél éve nem jártatok. Takarítani is alig győzitek. Az ingatlanadó bevezetésére már nem is mersz gondolni.

Energiapazarlás

Az elektromos bojler és tűzhely zabálja az áramot. Ekkora családnak, mint a Tiéd, olcsóbb lett volna gáztűzhelyt és bojlert használni.

Van ugyan légkondi és jól is hűt, de rengeteget fogyaszt és a hangja egy traktoréval vetekszik.

Az elavult nyílászárók és a rossz szigetelés miatt az utcát fűtöd.

A WC tartályból minden lehúzáskor 15 liter víz távozik.

Technikai problémák

A lakásban kevés a konnektor. Pontosabban csak ott nincs, ahol kellene. Az elektromos hálózat pedig nem bírja a terhelést: folyamatosan lecsapja az automatát, kivágja a biztosítékot.

Rájössz, hogy a házad folyamatos karbantartásához nincs elég időtök vagy energiátok. Fizetned kell valakinek, aki elvégzi a feladatokat.

Nem várt költségek

A lakásban túl nagy a belmagasság. Ami elég impozáns, mindaddig, míg meg nem érkezik az első fűtésszámla.

Rájössz, hogy túl drága játékszert vásároltál. A medence karbantartása jóval többe kerül, mint amennyit el tudtál képzelni. A figyelőrendszernek pedig olyan magas a havi díja, hogy 2 hónap múlva felmondod.

Hamarosan felújítják a házat, emiatt megemelik (duplájára) a közös költséget. A váratlan kiadás felborítja az amúgy is szűkös költségvetésedet.

Egészségügyi gondok

Idővel rádöbbensz, hogy kár volt 3 emeletes házat választani. Izületeid már nem bírják a lépcsőzést.

Ugyanez pepitában, lakás esetén: jobb lett volna, ha van lift.

Allergiás vagy az utcában telepített fasor virágjának a pollenjére.

A megvásárolt ház vagy lakás magasfeszültségű vezeték közelében fekszik. Igaz, nem bizonyították a rákkeltő hatást, de talán mégsem alaptalan összefüggést látni a vezetékek és a megbetegedések között.

Az ivóvíz szennyezett vagy nitrátos, fogyasztása nem javasolt.

Biztonsági problémák

Rádöbbensz, hogy kisgyerek estében az erkély + magas emelet nem nyerő párosítás. Rettegsz.

Kiderül, hogy Te vagy az, aki retteg a magasságtól. Erről a fóbiádról eddig nem is tudtál.

A házba azbeszt, bauxit beton vagy más veszélyes anyag van beépítve.

Könnyen bemászhatnak az ablakodon, ezért vagy rácsokat szerelsz fel, vagy állandóan csukva tartod.

Kényelmi problémák

Egy-egy szoba annyira sötét, hogy még napközben is lámpát kell gyújtani.

A lakás a függőfolyosóra nyílik, az ablakok is itt vannak, és mivel a földszinten található, mindenki előtte közlekedik.

A lakás a függőfolyosóra nyílik, és mivel el kell haladnod az összes emeletszomszéd ablaka alatt, mindenki látni fogja, mikor jössz-mégy és kivel.

A házirend szerint a lakók maguk takarítanak. Minden harmadik héten Rád kerül a sor. Mivel csak hálni jársz haza, kénytelen vagy valakit megfogadni és megfizetni, aki takarít helyetted.

A konyhában nincs ablak, így nehéz a természetes szellőzést biztosítani.

A WC-ben és fürdőszobában se ablak, se szellőző rendszer, se páraelszívó. Kellemetlen bárki után is bemenni.

Értékesíthetőségi nehézség

Számos egyértelmű hátránya miatt ingatlanodat csak meglehetősen nyomott áron tudod értékesíteni.

Egyéb nem várt problémák

Anyagi nehézségek

Annyira magas törlesztőrészletet választottál, hogy minden hónapban ki van centizve a jövedelmed. Rettegsz valami váratlan esemény bekövetkeztétől, ami felborítaná a költségvetést.

Nem tudod fizetni a törlesztőrészletet, ezért a bank elárverezteti az ingatlant. Plusz felkerülsz és 5 évig a BAR-listán maradsz, ami a hitelképességedet teljesen lerontja.

Nem nyereséges befektetés

Annak reményében vásároltál, hogy majd az albérlőid fizetnek, de sikerül kifognod a nemfizetőseket, a rendetleneket, sőt egész nyáron üresen áll a lakás.

Annak reményében vásároltál, hogy majd az árak mennek felfelé, de 5 éve nem mozdulnak, sőt kismértékben estek.

Ezen kívül a szomszédok, mint a bosszúság forrásai is megérnek egy misét. De ez már egy másik írás témája.

Forrás: ingatlantudasbazis.hu