Van olyan diák, aki még most sem kapta meg a júliusban megigényelt tankönyvét, munkafüzetét – ehhez kapcsolódóan tartott fórumot a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete és a Tankönyvesek Országos Szövetsége december 9-én, pénteken.

„Óriási problémának ítéljük, hogy a döntés előkészítésében hiányzik a szakmai konzultáció, nagyon kevés az érdemi információ, és hiányzik a párbeszéd a szakmai érintettekkel” – szögezték le az esemény felszólalói.

A hétfői fórumot, mely az idei tankönyvellátásról szólt, botrányosnak minősítették a részt vevő szülők, pedagógusok, tankönyvkiadók. Az rendezvény célja az volt, hogy a megjelentek ismertessék a tankönyvellátással kapcsolatos problémákat, melyeket ezidáig sem orvosoltak, valamint felhívják a figyelmét az ellátás központosításának veszélyére.

A jelenlévők többek között sérelmezték azt is, hogy sem a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello), sem pedig az Ember Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt többszöri megkeresésükre sem.

„Nagyon komoly probléma van a tankönyvellátással, ez ügyben többször hivatalos helyre írtam mint a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke, azt a szót merészeltem használni, hogy „botrányos” a 2013/14-es tanév tankönyvellátása. Egyedül az Oktatási Hivatal válaszolt, hogy ez nem az ő hatásköre” – mondta Szakmári Klári, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke.

A júliusban befizetett tankönyvek, munkafüzetek még mindig nem érkeztek meg egyes iskolákba, így néhány diák a mai napig nem jutott hozzá tankönyveihez. Mivel a könyveket, munkafüzeteket szerzői jogok védik, így ezeket fénymásolni sem szabad. A felszólalók a hiányokért egyértelműen a Kellót teszik felelőssé, felmerült ugyanis a beszélgetés során, hogy az adatbázis kezelésével voltak/vannak gondok, ami a káoszt szülte.

„Óriási problémának ítéljük, hogy a döntés előkészítésben hiányzik a szakmai konzultáció, nagyon kevés az érdemi információ és hiányzik a párbeszéd a szakmai érintettekkel” – hangzott el a fórumon.

A rendezvényre meghívták dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárt, valamint Arany László Tamást, a Kello igazgatóját, akik azonban nem jelentek meg.

„Kifejezetten hasznosnak ítéltük volna azt, hogyha például a Kello igazgatója eljön, és meghallgatja az iskolák, a tankönyvesek, a szülők véleményét, esetleges javaslatait a következő évi tankönyvellátás problémamentes lebonyolítása érdekében” – jegyezte meg Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke.

A felszólalók szerint a Kello adatbázisának a kezelése sok problémát okozott, hiszen véleményük szerint a szoftver önmagában rossz, Romankovics András pedig hozzátette, hogy azoké a felelősség a tankönyvterjesztés súlyos zavaráért, akik ezt a szisztémát ráerőltették a tankönyvellátóra.

{module Forrás: edupress}