A 2014 februárjában induló, keresztféléves felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek legkésőbb 2014. január 9-ig kell pótolniuk azokat a dokumentumaikat, amelyek a jelentkezés benyújtásakor még nem álltak a rendelkezésükre. A keresztféléves képzésekre összesen 5729-en jelentkeztek. Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve 4863-an mesterképzéseket céloztak meg, 667-en alapképzésre, 140-en felsőoktatási szakképzésre és majdnem 60-an pedig osztatlan mesterképzésre jelentkeztek első helyen.

Az ügyintézési időszak kezdetétől az e-felvételi folyamatos és teljes körű adatbetekintést és ügyintézési lehetőséget biztosít a jelentkezők számára. A felvételiző az adatait megtekintheti az online módon bármikor elérhető e-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában, a Jelentkezői státuszlapot megnyitva, amely a korábbi évek eljárásaiban alkalmazott regisztrációs csomaghoz hasonlóan tartalmazza a jelentkező minden, a központi felvételi adatbázisban szereplő adatát. Ugyanezen az online felületen lesz majd elérhető a felvételi döntés a ponthatárok kihirdetését követően. Így a jelentkezők sem a központi adatbázisba történő regisztrációról, sem a felvételi döntésről nem kapnak külön értesítést, azonban minden információt megtalálnak az e-felvételi felületén.

A felvételiző kötelessége adatainak helyességének, dokumentumai feldolgozottságának nyomon követése.

 

Dokumentumpótlás

A felsőoktatásba jelentkezők hiányzó dokumentumaikat legkésőbb 2014. január 9-ig nyújthatják be, elektronikus úton: a beszkennelt változatok feltölthetők az e-felvételi rendszerébe. Fontos, hogy minden feltöltött dokumentum jól olvasható legyen.

 

Sorrendmódosítás

A jelentkezéskor megadott képzések sorrendjének megváltoztatására 2014. január 9-ig egyetlen alkalommal van lehetőség. A www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi felületén a belépést követően a Sorrendmódosítás menüpontban lehet átrendezni a korábban megadott képzéseket. A mentést követően a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe. A benyújtott kérelem státuszát (hol tart, elfogadták-e vagy sem) a Kérelmek menüpontban tudják nyomon követni a jelentkezők. Az elbírálást követően az e-felvételiben megjelenik a módosított jelentkezési sorrend.

Fontos, hogy a sorrendmódosításkor csak a korábban megadott jelentkezési helyeket lehet átrendezni, újabb képzés megjelölésére már nincs mód. Amennyiben valaki egy vagy több korábban megjelölt képzésre mégsem szeretne jelentkezni, a hátrébbsorolás helyett célszerűbb törölni azt vagy azokat.

 

A gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek a legnépszerűbbek

A 2014 februárjában induló képzésekre összesen 5729-en jelentkeztek. Az első helyes jelentkezéseket nézve, közülük 4863-an mesterképzéseket céloztak meg, 667-en alapképzésre, 140-en felsőoktatási szakképzésre és majdnem 60-an pedig osztatlan mesterképzésre jelentkeztek első helyen. Szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve, 4624-en jelöltek meg állami ösztöndíjas képzéseket. A jelentkezők szakválasztása alapján, a dobogó mindhárom fokára mesterképzések jutottak az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől). Első helyen a vezetés és szervezés mesterképzés szerepel 341 jelentkezővel, második helyen a mérnökinformatikus mesterképzés, ahová 294 fő jelentkezett, a harmadik helyen a gépészmérnöki mesterképzés áll 283 első helyes jelentkezővel.

 

Ponthatárok

Előreláthatólag 2014. január 23-án hirdetik ki a keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárait, amelyek először a www.felvi.hu honlapon lesznek elérhetőek. A ponthatárok határozzák meg, hogy az adott jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, ahol pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

A jelentkezői adatok a 2013. december 12-i feldolgozottság állapotát mutatják.

{module Forrás: edupress|none}