Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a Google Lunar X Prize résztvevői. Az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, főtámogatója pedig a Design Terminál lesz.

Az X Prize és a Google közösen finanszírozza a Lunar X nevű holdmissziót, amelynek célja, magánpénzből működő járművet küldeni a Holdra 2015 végéig. A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el – legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat.

Az eredetileg indult 29 csapatból már csak 18 van versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is. A magyar versenyző december elején Hawaii-on tesztelte a holdjárót több napon keresztül. A marokkói sivatagi tesztekhez hasonlóan itt is a csapat egy része repült a Pulival, az irányítók Budapestről vezérelték az eszközt.

A budapesti találkozó célja, hogy a megmaradt versenyzők megosszák egymással tapasztalataikat és terveiket a verseny hátralévő részére. A csapatok egy része szakosodott, senki nem tudja a teljes folyamatot önerőből megoldani, tehát rakétát, Holdra szálló egységet és holdjárót is építeni. Éppen ezért vannak, akik csak holdjárót építenek, vannak akik hordozót. A csapatok már korábban is együtt dolgoztak és a hajrában ez még inkább így lesz.

A Google Lunar X Prize találkozója rövid időn belül már a második jelentős technológiai fórum, melyet szilícium-völgybéli alapítói a magyar fővárosba hoznak. Tavaly Budapesten tartották mintegy 800 fős globális konferenciáját a Google és a NASA által alapított egyetem, a Singularity University is.

Forrás: index.hu