facebook-2014Ki tehet arról, hogy a tinik antiszociálisak (ha egyáltalán azok)? Sokan a Facebookot és a közösségi médiát hibáztatják, a Wired publicistája szerint azonban inkább a szülőknek kellene magukba nézniük.

 

A fiatalok egyre több időt töltenek az interneten, és ezzel párhuzamosan egyre sutábban mozognak a való világban – idéz cikkében Clive Thompson publicista egy népszerű álláspontot, hogy azután rögtön hozzá is tegye: bizonyos kutatások alapján még az sem biztos, hogy ez igaz. Írása azonban nem erről szól, úgyhogy a vita kedvéért elfogadja az állítást, csakhogy feltehesse a kérdést:

Ha a fenti állítás igaz, kit okolhatunk a gyerekek viselkedése miatt?

Sokan a Facebookot és a többi, hasonlóan addiktív közösségi szolgáltatást teszik felelőssé, pedig Thompson szerint a fiatalok nem önszántukból lógnak ezeken az eszközökön. Danah Boyd kutató könyvére mutatva leírja: a tinik nagyon is szeretnének valós kapcsolatokat, szüleik azonban négy fal közé zárják őket. Vagyis a fiatalok nem közösségimédia-függők, hanem egymás társaságát igénylik, és csak azért kényszerülnek a gép elé, mert szüleik nem engedik őket a való világba – állítja Boyd.

Thompson pedig a magáét is hozzáteszi, amikor leírja: a 80-as évek elején ő maga még szabadon mozoghatott, azzal a feltétellel, hogy sötétedésig hazaér. Az elmúlt harminc esztendőben azonban a médiát elárasztották az egyébként sok esetben valós, ám előfordulásukat tekintve igen ritka horrortörténetek gyerekrablásokról és az erőszak különböző formáiról. A média mellett sokszor a politikusok is beszállnak a riogatásba, aminek köszönhetően az esetenként pánikig fokozódó szülői féltés mértéke a bűnözés visszaszorítása ellenére is nőtt.

Már nem lóghatnak szabadon

A cikkíró és Boyd szerint a fiatalok közösségi oldalakra telepedése szabadságuk elvesztésének köszönhető, és a fiatalokból egyáltalán nem veszett ki az empátia – továbbra is mindennél jobban szeretnek egymás társaságában lenni. Könyvében Boyd rámutat: sok tini például nem azért jár futballmeccsekre, mert odavan a sportért, hanem mert a mérkőzéseken strukturálatlan környezetben találkozhat társaival. Senkinek nincs szüksége a Snapchatre, ha a barátai ott állnak mellette – írja Thompson, aki szerint a döntés a szülőké: első körben nekik kéne legyőzniük irreális félelmeiket, és több szabadságot adni gyerekeiknek.

Forrás: urbanlegends.hu