A felvételizőknek még két hét áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket a 2014. szeptemberben induló alap-, illetve mesterképzésekre, osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre.

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes még egyszer, a kiegészítésben megjelent információkkal együtt áttekinteniük a decemberben közzétett meghirdetéseket – közölte az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és az Oktatási Hivatal. A Hivatalos kiegészítésben a korábban közzétett meghirdetések módosítása, kiegészítése mellett új jelentkezési lehetőségeket is meghirdettek a felsőoktatási intézmények – olvasható a felvi.hu oldalon.

 

A www.felvi.hu oldalon elérhető online Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a 2013. december 21-én nyilvánosságra hozott felvételi szabályokat, meghirdetéseket és tudnivalókat, valamint az azóta, a Tájékoztatóhoz tartozó Hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is. A Felsőoktatási felvételi tájékoztató tehát a kiegészített tartalommal olvasható a honlapon.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy most jelentek meg az osztatlan hittanár-nevelőtanár (egyszakos és kétszakos) meghirdetések, illetve az új közigazgatás-szervező alapképzések. Aki ezekre a képzésekre kíván jelentkezni, annak különösen figyelmesen kell tanulmányoznia a kiegészített felvételi tájékoztatót.

Még két hétig lehet jelentkezni

Legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig van lehetőség jelentkezni valamely szeptemberben induló felsőoktatási képzésre. A jelentkezéseket benyújtani elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi rendszerén keresztül lehet. A felvételizőknek eddig az időpontig kell az adatrögzítést, módosításokat, dokumentumfeltöltést megtenniük, a hitelesítésre pedig február 23-ig lesz lehetőségük.

A 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató idén kizárólag online formában érhető el a www.felvi.hu portálon. Innen érhető el az E-felvételi is, amellyel könnyen és gyorsan adható be a jelentkezés, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb, és a rendszer automatikusan szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A felületen az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a jelentkezési lapokat beszerezhetik az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Megyei Tankerületi és Budapest kerületi Igazgatóságain. Aki papír alapú jelentkezési lapon adja be jelentkezését, annak azt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia.

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni

Az E-felvételi felülete minden lépésnél segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismerete alól. Az E-felvételi kitöltése során a jelentkező tájékoztatást kap például arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadni, milyen teendői vannak, azonban a jelentkezőnek kell összegyűjteni, beszkennelni a feltöltendő dokumentumait, neki kell tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól, fogalmairól stb., mindezek pedig hosszabb időt is igénybe vehetnek, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

Jelentkezési helyek, eljárási díjak, pontszámítás

A felvételi során legfeljebb 5 jelentkezési helyet jelölhetnek meg a jelentkezők. Egy jelentkezési helynek számít egyazon intézményen belül ugyanazon szak mindkét finanszírozási formájának megjelölése, amennyiben megegyezik a képzési szint, munkarend, a képzés nyelve és a helyszíne is. Ezt az sem befolyásolja, hogy ezeket két külön sorban kell feltüntetni jelentkezéskor.

A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint, amiért összesen három jelentkezési hely adható meg, ezen felül további két helyet lehet megjelölni, amelyekért egyenként 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. A megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat szintén a jelentkezési határidőig kell befizetni, e- jelentkezés esetén átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával, papír alapú jelentkezés esetén pedig csekken vagy átutalással.

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan mesterképzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken, maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, ezekben az esetekben a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain, a meghirdetett képzések mellett. Szintén itt található meg a jogszabályi minimum ponthatár, mely idén az alap-, és osztatlan mesterképzések esetében 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések estében pedig 50 pont.

A Hivatalos kiegészítés egybeszerkesztett változata pdf-ben letölthető ide kattintva.