Gyerekként arról álmodtál, hogy lesz egy kutyád, amikor ezredszer nézted végig Lassie szívszorító történetét? Ha szerencséd volt, már akkor gazdivá válhattál, de talán még akkor sem tudatosult benned igazán, mi jár azzal, ha magad mellé fogadsz egy kisállatot.

 

Mielőtt gazdivá válsz, kilenc dolgot feltétlenül tudnod kellene:

1. A kutyákra sok időt és energiát kell szánni

Igen, ők meghálálják a szereteted, de ha egész nap egyedül kell lenniük, mert te napi 10-12 órákat dolgozol, akkor talán el kellene gondolkodnod, hogy a kutya nem a legjobb választás számodra. Ha csak arra kellene egy kis társ a lakásodba, hogy néha eljátszadozz vele, akkor vegyél egy miniatűr robotkutyát, jobban jársz vele!

2. A kutyát naponta háromszor sétáltatni kell

Amikor gazdivá válsz, számolnod kell a kutyus szükségleteivel is. Például azzal, hogy legalább naponta háromszor harminc perc erejéig ki kell vinned a szabadba sétáltatni. Ha csak nem laksz zöldövezeti részen.

3. Bármilyen kutyafajtát is választasz, természetének illeszkednie kell az életmódodhoz és a környezetedhez

Ha egy kis garzonban élsz, akkor nem a legjobb választás egy nagy termetű kutyus, még akkor sem, ha kölyökként olyan kis édes. A nagy eb, nagy teret kíván. Valószínűleg te sem bírnád, ha egy kapszulában kellene leélned az életedet.

4. Gondold át azt is, milyen az éghajlat nálunk

Erre is csak azért van szükség, hogy a kutyusod minél boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyen. Főként, ha házon kívül az udvaron lesz a lakhelye!

5. A kölyökkutyák igénylik a legtöbb munkát, eddzél rá jó előre!

Az álomszerűen édes kis eb képe mellé vizionálj pisi foltokat (jó esetben csak ennyit), szétrágott cipőket, ledöntött virágokat… A gyerek ugyanis kutyában is csak gyerek, ennek megfelelően annyira imádnivaló, no és persze kíváncsi, kajla, folyton éhes és eleven. És akkor még a fognövekedést és az tinivé válást már meg sem említettük!

6. Szüksége lesz a kölyökkutyádnak sok kis rágójátékra

A kölyökkutyák szeretnek minden „megkóstolni”, egyszerűen kipróbálni mi mennyire rágható. Először is pakolj el minden gyógyszert és vegyszert (elérhető magasságon kívülre), majd a féltett dolgaidat (drága cipő, kínai váza… stb.), egyúttal pedig ajándékozd meg direkt a kölyökkutyák rágómániájára kifejlesztett játékokkal.

7. Miután megkaptad a kutyádat oltásokra kell vinned

Az oltáson kívül, már most jobb, ha számolsz vele, hogy rutinellenőrzéseken is részt kell vennie. Ez a minimum, amit meg kell tenned az egészséges életéért. És akkor még a direkt nekik készített étrend-kiegészítőkre és a változatos étrendre is gondolnod kell.

8. Megfelelő póráz és/ vagy hám a kutyának

A túl kicsi vagy túl nagy póráz megsebezheti őt, vagy akár másokat is megsebezhet vele, ha elfut.

9. Szórakozz jól a kutyusoddal!

A szívbeli kutyások azt mondják, nincs jobb barát egy kutyánál. Ezzel senki sem vitatkozhat!

Forrás: noiportal.hu