A Mi vagyunk Európa! program keretében országszerte 30 iskolában tartanak majd iskolanapokat, amelynek célja, hogy az Európai Uniót, a tagsággal járó előnyöket és lehetőségeket minél alaposabban megismertessék a fiatalokkal.

A program részleteit március 12-én sajtótájékoztatón ismertették a szervezők, amelyen megjelent a program két nagykövete, Erős Antónia és Nagy Viktor, illetve Androulla Vassiliou uniós biztos is.

 

Az Európai Unió Házában tartott rendezvényen először dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője szólalt fel, aki röviden arról beszélt, hogy az Európai Bizottság által finanszírozott, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament közreműködésével megvalósuló projekt sokkal több, mint egy egyszerű kommunikációs program, és céljuk, hogy az EU-tagság előnyeit minél többekkel megismertessék.

Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa arról beszélt, hogy már az Unió alapítóinak célja is az volt, hogy az embereket összekössék, és „ahhoz, hogy az európai népeket egyesíteni lehessen, az embereket informálni kell az unióról”. A biztos kiemelte, a mai fiatalok nem tapasztalták meg a háború pusztítását, a kontinensen a II. világháború óta nagyrészt béke van, és ez éppen a háború után létrejött Unió egyik legnagyobb érdeme. A biztos szerint a mai fiatalok már természetesnek vesznek sok, az EU-tagsággal együtt járó előnyt, mint a szabad utazást, a szabad munkavállalást vagy éppen azt, hogy maguk választhatják meg, hol akarnak tanulni, ez pedig mind az Uniónak köszönhető.

A saját nyelvükön szólnak a fiatalokhoz

Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára elmondta, a Mi vagyunk Európa! programban nem szokványos módon, a klisékből kilépve akarják informálni a fiatalokat azokról az EU által biztosított előnyökről, „amelyekről a politikával szemben kevesebb szó esik”. Az államtitkár szerint ugyan ma azt tapasztalhatjuk, hogy az Unió népszerűsége csökken, ez azonban nincs így. Valójában az EU az uniós átlagnál népszerűbb hazánkban, és az uniós intézményekbe vetett bizalom is nagyobb, mint a hazaiakkal szemben táplált – jelentette ki a politikus. Győri Enikő arról is beszélt, hogy a program nagyköveteinek – Erős Antónia műsorvezetőnek, Nagy Viktor vízilabdázónak és Jókuti András gasztrobloggernek – köszönhetően a programok sokkal hitelesebbé és kézzelfoghatóbbá válnak.

A program részleteit Tordai Ágnes, a program koordinátora ismertette. A kommunikációs szakember elmondta, a cél az, hogy a 15-19 éves diákokkal, akik az EU-ról viszonylag kevés ismerettel rendelkeznek, a saját nyelvükön beszélve ismertessék meg azt. A program keretén belül mintegy hatezre diákot érnek majd el, és 30 iskolában tartanak iskolanapokat, amelyeket 90 pályázó intézmény közül választottak ki. Somogy, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megyékben, illetve a fővárosban – ahol a felmérések szerint legjobban szükség van erre – egyenként három iskolában tartanak majd rendezvényeket, a többi megyéből egy-egy középiskolát választottak ki. Az iskolák pályázatainak elbírálásakor figyelembe vették többek között azt, hogy mennyire vonnák be a tantestületet, milyen helyszíneket vonnának be a programokba, milyen magas lenne a bevont diákok aránya, hogy az intézmények maguk milyen programokat javasoltak, illetve mi a motivációjuk.

Az első iskolanapot, amellyel a Mi vagyunk Európa! 2. útjára indul, március 21-én a Tolna megyei Bonyhádon rendezik majd meg, júniusig átlagosan néhány naponta követik majd egymást a rendezvények, szeptembertől pedig újra beindul a programsorozat és december közepéig tart majd. A résztvevő iskolákat egy-egy 100 ezer forintos könyvutalvánnyal jutalmazzák, a részt vevő osztályok közül pedig azokat, amelyek dobogós helyezést érnek el, 60,40 illetve 30 ezer forint értékű hozzájárulással díjaznak, amelyeket például kiránduláshoz, színházlátogatáshoz vagy más közösségi programokhoz használhatnak fel.

{module Forrás: edupress|none}